Mæslingeudbrud eksploderer
I 2016 var der 5.273 registrerede mæslingetilfælde i Europa ifølge WHO.
Tallet voksede til 21.315 i 2017, hvor også 35 døde af sygdommen.
Og I 2018 blev der registreret 82.596 tilfælde og 72 dødsfald fra den europæiske WHO-regions 53 medlemslande, oplyser Statens Serum Institut.
Niveauet er altså blevet 15-doblet på blot to år. Og Tyskland er bare et af de lande, som har oplevet regulære mæslingeudbrud.
Læs, hvorfor mæslinger spreder lige efter billederne.
Derfor spreder mæslinger sig
Der er hovedsageligt to grunde til, at mæslinger spredes: Ressourcemangel og misinformation.
Ressourcemangel: Vaccinens delvist ringe dækning gør, at mæslinger spreder sin røde, kløende hud ud over Europa.
95 procent af en hver årgang skal være vaccineret to gange, før en befolkning er sygdomsresistent. Et normalt rask barn bliver vaccineret, når det er 15 måneder gammelt - og igen, når det er 4 år, ifølge Sundhed.dk.
Målet om en dækningsgrad på 95 procent i mæslingeplagede lande som Ukraine, Rumænien, Serbien og Grækenland kan være svært at indfri, når ulighed, fattigdom og et svigtende sundhedsvæsen er hverdag, skriver WHO.
Misinformation: I andre lande - som Italien, Frankrig og Storbritannien - skyldes mæslingeudbruddene forældrenes vaccineskepsis; det er de såkaldte anti-vaxxere.
En tysk undersøgelse viser, at folk, der bruger blot 5-10 minutter på en anti-vaccination-hjemmeside, vil være mere tilbøjelige til at være skeptiske over for vacciner efterfølgende.
Samlebetegnelsen "anti-vaxxere" består ofte af skeptiske, konspiratoriske og bekymrede forældre.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at forældre sørger for, at deres børn får MFR-vaccinationen, som vaccinerer mod mæslinger, fåresyge og røde hunde.