Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tyskland indfører obligatorisk mæslingevaccine

Tyske forældre skal fra 1. marts 2020 kunne bevise, at deres børn er vaccineret mod mæslinger, inden børnene begynder i skole eller i børnehave. Og det kan blive en særdeles dyr affære at lade være.

Shutterstock

I Tyskland skal forældrene fra den 1. marts 2020 kunne bevise, at deres børn er blevet vaccineret mod mæslinger inden børnehave- og skolestart.

Udspillet, der kom fra den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, vakte allerede opsigt i begyndelsen af maj. Og i sidste uge blev forslaget vedtaget.

Det betyder, at børn skal være vaccineret inden den 31. juli 2021, ellers kan forældre se frem til en bøde på 19.000 kr. - og at børnene bliver midlertidigt bortvist fra den givne institution.

Tysklands nye lov kommer i kølvandet på, at hele Europa oplever, at mæslinger spredes voldsomt i disse år.

Mæslingeudbrud eksploderer

I 2016 var der 5.273 registrerede mæslingetilfælde i Europa ifølge WHO.

Tallet voksede til 21.315 i 2017, hvor også 35 døde af sygdommen.

Og I 2018 blev der registreret 82.596 tilfælde og 72 dødsfald fra den europæiske WHO-regions 53 medlemslande, oplyser Statens Serum Institut.

Niveauet er altså blevet 15-doblet på blot to år. Og Tyskland er bare et af de lande, som har oplevet regulære mæslingeudbrud.

Læs, hvorfor mæslinger spreder lige efter billederne.

Sådan virker mæslingevaccinen

Derfor spreder mæslinger sig

Der er hovedsageligt to grunde til, at mæslinger spredes: Ressourcemangel og misinformation.

Ressourcemangel: Vaccinens delvist ringe dækning gør, at mæslinger spreder sin røde, kløende hud ud over Europa.

95 procent af en hver årgang skal være vaccineret to gange, før en befolkning er sygdomsresistent. Et normalt rask barn bliver vaccineret, når det er 15 måneder gammelt - og igen, når det er 4 år, ifølge Sundhed.dk.

Målet om en dækningsgrad på 95 procent i mæslingeplagede lande som Ukraine, Rumænien, Serbien og Grækenland kan være svært at indfri, når ulighed, fattigdom og et svigtende sundhedsvæsen er hverdag, skriver WHO.

Misinformation: I andre lande - som Italien, Frankrig og Storbritannien - skyldes mæslingeudbruddene forældrenes vaccineskepsis; det er de såkaldte anti-vaxxere.

En tysk undersøgelse viser, at folk, der bruger blot 5-10 minutter på en anti-vaccination-hjemmeside, vil være mere tilbøjelige til at være skeptiske over for vacciner efterfølgende.

Samlebetegnelsen "anti-vaxxere" består ofte af skeptiske, konspiratoriske og bekymrede forældre.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at forældre sørger for, at deres børn får MFR-vaccinationen, som vaccinerer mod mæslinger, fåresyge og røde hunde.

Læs også:

Sygdomme

Unge og voksne bliver også ramt hårdt af coronavirus

5 minutter
Kultur

10 gode streamingoplevelser, du kan kalde undervisning

6 minutter
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

45 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul