Roskilde Festival
Menneskemængde til festival

Videnskaben blåstempler koncerter

Med kviktests, god hygiejne og mundbind er det forsvarligt at afholde store kulturbegivenheder, næsten som vi kender dem. Sådan lyder konklusionen fra de første forsøg.

Efter en kold og kedelig vinter glæder de fleste sig til en sommer med musikfestivaler og kulturliv. Men lige nu stiger smittetallene i fx Norge, Frankrig og Tyskland, og sommerens fester hænger i en tynd tråd.

Hen over det seneste år har forskere imidlertid forsøgt at teste smittespredningen ved større arrangementer. Dels for at afdække risikoen ved at afholde dem, dels for at afprøve forskellige smittebegrænsende tiltag.

De første spæde resultater viser, at det er forsvarligt at samle tusinder af mennesker i festligt lag – men ikke uden begrænsninger.

Frikender festlige forsamlinger

I Tyskland, Spanien og senest Holland har tværfaglige forskningsprojekter eksperimenteret med større forsamlinger under coronapandemien.

Corona-app gav adgang til festivalen

Håndfaste konklusioner er endnu ikke klar fra Holland. Men fra de to øvrige forsøg viser resultaterne, at:

  • Kviktest er effektive til at opspore og undgå smitte i forsamlinger på op til 500 personer.
  • Risikoen for at live-begivenheder med god hygiejne og udluftning øger smitten i samfundet er ”lav til meget lav”.

I dagene efter arrangementerne blev forsøgspersonerne coronatestet igen. Med undtagelse af én person, der overværede en fodboldkamp i Holland, blev ingen testet positiv.

Om fodboldtilskueren er blevet smittet før eller efter, er uvist, men han har tilsyneladende ikke smittet andre til kampen.

Store forsamlinger skal undgå smitte-cocktail

Konklusionerne fra de gennemførte forsøg viser, at kulturbegivenheder bør være sikre nok på trods af pandemien - i hvert fald så længe arrangører og publikummer tager visse forholdsregler.

Corona Guidelines WHO

Ifølge WHO kan risikoen for smittespredning holdes nede ved at undgå: 1. Overfyldte steder 2. Nærkontakt 3. Tætte og lukkede rum. Hvis faktorerne overlapper, er risikoen højere.

© WHO

Verdenssundhedsorganisationen fraråder som udgangspunkt ikke større forsamlinger.

Til gengæld opfordrer de til, at alle arrangører indfører de nødvendige tiltag mod smittespredning.