Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Blodprop sidder fast i blodåre.

Videnskabens dom: Giver p-piller flere blodpropper end coronavacciner?

At droppe vacciner af frygt for blodpropper er ifølge statistikkerne det rene nonsens. Men bag de nøgne tal ligger en kompleks forklaring på, hvorfor lægerne holder nøje øje med blodpropperne i coronavaccinernes kølvand.

Shutterstock

Efter tilfælde af blodpropper er brugen af coronavacciner fra AstraZeneca og Johnson & Johnson sat i bero. En lang række dagligdagsaktiviteter som rygning, lange transporttid og brugen af p-piller bliver imidlertid ikke bandlyst, selvom de ifølge statistikkerne øger risikoen for blodpropper i højere grad end vaccinerne gør.

Men med videnskabelige briller kan risikofaktorerne ikke sidestilles. For der er stor forskel på blodpropper – og hvor stor en risiko lægevidenskaben er villig til at løbe, når hele verdens befolkning skal stikkes med vacciner.

Blodpropper skyldes kroppens plaster

Når vi vælter på cykel, og der går hul på et blodkar, sørger røde blodlegemer og blodplader i samarbejde med proteinet fibrin for at lukke og tætne hullet. Blodet koagulerer..

Samme proces ligger bag en typisk blodprop, som opstår, når eksempelvis nedsat blodgennemstrømning, åreforkalkning eller medicinsk behandling får blodet til at koagulere i utide.

Klumpen af størknet blod i blodbanen kaldes en blodprop.

Sådan opstår blodpropper

Blodpropper svinger i farlighed

Blodpropper opstår i flere forskellige former og sværhedsgrader, hvor nogle relativt let kan behandles, mens andre stort set altid medfører mén eller død.

Coronavacciner vs. p-piller: Hvor er risikoen for blodpropper højest?

Risikoen for blodpropper relateret til forskellige substanser varierer kraftigt, og umiddelbart kan det undre, at vacciner bliver bandlyst, mens anden dagligdags kemi fortsat er tilladt. Forklaringen er bl.a., at det betyder rigtigt meget, hvor blodpropperne sætter sig.

 • Johnson & Johnson-vaccine i kanyle.
  © Shutterstock

  Blodpropper efter Johnson & Johnsons coronavaccine

  Rammer:
  1,13 ud af en million

  Særlige forhold: Vaccinen udløser typisk blodpropper i hjernen, bughulen, lungerne og benene. Årsagerne til den øgede risiko for blodpropper med vaccinen er endnu ikke undersøgt til bunds

 • AstraZeneca-vaccine fra hætteglas.
  © Shutterstock

  Blodpropper efter AstraZenecas coronavaccine

  Rammer:
  10 ud af en million (tallene varierer fra 4-25)

  Særlige forhold: Vaccinen udløser typisk blodpropper i hjernen, bughulen eller arterier. Årsagerne til den øgede risiko for blodpropper med vaccinen er endnu ikke undersøgt til bunds.

 • Indlagt patient med Covid-19.
  © Shutterstock

  Blodpropper fra COVID-19

  Rammer:
  393 ud af en million

  Særlige forhold: En undersøgelse af alle coronasmittede – og ikke bare indlagte – har vist, at 42 og 393 ud af en million smittede får blodpropper henholdsvis i hjernen og i leveren.

 • P-piller i hylster.
  © Shutterstock

  Blodpropper fra p-piller

  Rammer:
  500-1200 ud af en million

  Særlige forhold: Blodpropperne opstår typisk i benene.

 • Mand ryger en cigaret.
  © Shutterstock

  Blodpropper fra rygning

  Rammer:
  1763 ud af en million

  Særlige forhold: Blodpropper opstår ofte i benene.

Årsagen til, at videnskaben er særligt på vagt over for blodpropper udløst af coronavaccinerne, er, at de i højere grad opstår i hjernen, hvor de let kan være fatale.

Blodpropper forårsaget af p-piller derimod bliver typisk først farlige, hvis de når lungerne, og samtidig kan p-pille-blodpropperne behandles med blodfortyndende medicin, hvilket vaccine-blodpropperne ikke kan.

Desuden er vaccineblodpropperne omgærdet af en vis mystik. De opstår hos personer med lave blodpladetal, hvilket normalvis frarøver blodet evnen til at koagulere.

Årsagen menes at være en ny sygdom, VITT, udløst af vacciner, der i sjældne tilfælde angriber blodpladerne med antistofferne. Undersøgelser har vist, at disse antistoffer i stedet klumper de røde blodlegemer sammen over alt i kroppen.

Op til 60 procent af dem, der får blodpropper efter en coronavaccine, dør. For p-pille-brugere er tallet kun 3 procent.

Ifølge det europæiske lægemiddelagentur EMA opvejer den gavnlige effekt af AstraZenecas og Johnson & Johnsons vacciner risikoen for blodpropper.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul