Vin 3-4 gange om ugen mindsker risikoen for diabetes

Det er bedre at drikke lidt alkohol end slet intet, hvis du vil undgå type 2 diabetes, viser stort nyt studie. Og hellere vin end øl og spiritus.

© Shutterstock

Tag blot et enkelt glas vin til maden. Et moderat forbrug af alkohol er nemlig slet ikke tosset, hvis du undgå at udvikle diabetes, viser nyt dansk studie.

At fordele alkoholforbruget over ugen, ser ud til at være mere gavnligt end at være afholdende i hverdagen, og så give den gas med promillerne en gang om ugen.

Drikkeadfærd undersøgt

I studiet svarede 70.551 ikke-diabetikere på et spørgeskema om deres drikkevaner. 5 år efter, gik forskerne igennem det nationale diabetesregister, og talte op hvor mange, der havde fået konstateret diabetes i perioden.

Personernes drikkeadfærd blev sammenlignet med den gruppen, der ikke havde fået diabetes.

For at undgå at andre parametre havde indflydelse på resultatet, rensede forskerne tallene for en række faktorer som alder, køn, BMI, uddannelse, rygning, kost, fysisk aktivitet, forhøjet blodtryk og arvelighed.

Bedre at fordele forbruget

Resultaterne viste, at mænd, der drak 14 genstande om ugen, havde 43 pct. mindre risiko for at udvikle diabetes end afholdsmænd, mens kvinder, der drak 9 genstande ugentligt, havde en 53 pct. mindre risiko, end dem der slet ikke drak alkohol.

Det viste sig samtidig, at den laveste risiko for diabetes var, når forsøgspersonerne fordelte alkoholen ud på 3-4 dage frem for at drikke en gang om ugen.

Studiet viste også en tydelig fordel, når det var vin der kom i glasset frem for spiritus.

Forskernes mener, at det er fordi de naturlige stoffer i især rødvin, polyfenoler, har gavnlig effekt på blodsukkerkontrollen.