Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vaccineglas og kanyle mellem gummihandskeklædte fingre

Virus, kviksølv eller ren gift? Her er opskriften på en vaccine

Vaccinemodstandere hævder, at coronavaccinerne rummer skadelige stoffer. Vi undersøger, om der noget om snakken – og noget at frygte?

Shutterstock

COVID-19-vaccinerne ruller ud over hele verden.

Indtil nu har tre medicinalproducenter – Pfizer, Moderna og senest AstraZeneca – offentliggjort resultater fra deres sidste og afgørende fase 3-forsøg.

Sidstnævnte er endnu ikke godkendt i Europa, men de to andre er. Og dermed er Pfizer og Modernas ingredienslister også blevet offentliggjort. Så hvad indeholder en vaccine-indsprøjtning egentlig? Og er der grund til bekymring?

Glas med vaccine
© Shutterstock -

Vaccineingredienser kan inddeles i fem funktioner

En vaccines ingredienser skal udføre fem kernefunktioner: aktivere, forstærke, kvalitetssikre, forproducere og gøre indholdet flydende.

 • Aktive ingredienser, der påvirker immunforsvaret

  De aktive stoffer er typisk dele af eller hele uskadeliggjorte viruspartikler, der skaber en immunrespons og ruster kroppen mod fremtidig smitte.

 • Hjælpestoffer, der forstærker effekten

  Nogle stoffer, som fx aluminiumsalte eller gelatine, kan forstærke immunresponsen ved fx at forlænge den periode, vaccinationen bliver i kroppen, eller strække holdbarheden på vaccinen.

 • Produktionsingredienser, der sikrer kvaliteten

  Forbindelser med fx formaldehyd og kviksølv kan indgå i fremstillingen for fx at undgå bakterievækst.

 • Vækstmedier, der forproducerer de aktive ingredienser

  De aktive ingredienser i vaccinen skal dyrkes, og det gør forskerne bl.a. i kunstigt frembragte menneskelige cellekulturer. Dem kan der optræde mikroskopiske spor efter i vaccinen.

 • Vand, der gør ingredienserne flydende

  En typisk vaccineindsprøjtning indeholder 0,5 ml vand – faktisk er det hovedingrediensen i vaccinen. Til sammenligning vejer de øvrige ingredienser et par tusindedele af et gram. Vandet gør vaccinen flydende, så den kan indsprøjtes i en muskel.

Pfizers vaccine – der overordnet set ikke adskiller sig meget fra Modernas – indeholder:

 • Det aktive stof: mRNA (læs mere nedenfor i artiklen).
 • Fedtstoffer, der indpakker og beskytter det aktive stof i en hinde af nanopartikler: Kolesterol, (2-(polyethylenglycol)-2000-N,N-ditetradecylacetamid), ((4-hydroxybutyl)azanediyl)bis(hexan-6,1-diyl)bis(2-hexyldecanoat)) og (1,2-Distearoyl-sn-glycero-3-phosphocholin).
 • Salte, der sikrer en jævn pH-værdi: Dinatriumfosfat, kaliumklorid, kaliumdihydrogenfosfat, natriumklorid.
 • Sakkarose: Sukkerstof, der stabiliserer nanopartiklerne.
 • Sterilt vand: Vand, der gør vaccinen flydende.

På sociale medier blev kaliumklorid udråbt som det rene gift, da det bruges i henrettelser. Sandheden er dog, at saltet også findes i fx kød, frugt, kornprodukter og flaskevand. I vaccinen indgår stoffet i for små mængder til at være skadelige.

Generelt har bivirkningerne været få. I USA undersøger myndighederne en mulig sammenhæng mellem 29 tilfælde af allergisk chok efter vaccinen og en mulig sammenhæng med allergi over for en komponent i nanopartiklerne kaldet polyethylenglykol. De 29 registrerede sager er opstået blandt 1,9 millioner vaccinerede.

Enkelte dødsfald blandt ældre, svækkede eller i forvejen syge patienter er blevet rapporteret, men i fx Schweiz og Island kan myndighederne ikke udpege coronavaccinen som årsag. Efter 23 dødsfald blandt svage plejehjemspatienter har norske myndigheder opfordret læger til at vurdere, om terminalpatienter, der kan dø af en mild feber, skal have indsprøjtningen.

Coronavacciner er lavet med nye teknikker

AstraZenecas coronavaccine består af proteiner fra SARS-CoV-2, der er koblet på en såkaldt vektor – en uskadeliggjort forkølelsesvirus fra chimpanser. Fordi forkølelsesvirussen naturligt aktiverer immunforsvaret, kræver vaccinen færre tilsatte hjælpestoffer.

Pfizer og Moderna har udviklet såkaldte RNA-vacciner, der aldrig før har været sat i produktion. Vaccinerne anvender såkaldt 'messenger RNA' (mRNA) som aktiv ingrediens – en genetisk kodebid af coronavirus, som lærer kroppen at forsvare sig mod virussen. Pfizer og Modernas vacciner tilføres hhv. 30 og 100 mikrogram RNA per indsprøjtning.

Både RNA og molekylernes indpakning – fedtbobler på 0,1 nanometers størrelse – bliver fremstillet fuldkommen syntetisk i laboratoriet. I Modernas tilfælde består boblerne af fire forskellige fedtsyrer – foruden nogle ukendte hjælpestoffer.

Alle tre vacciner bilder kroppen ind, at den er inficeret, og får cellerne til at producere kopier af coronavirussens spike-proteiner. Det lærer immunforsvaret at genkende og blokere proteinerne, hvis cellerne angribes af coronavirus i virkeligheden.

Vaccineingredienser er gennemtestede

Et tilsyneladende voksende netværk af vaccinemodstandere hævder, at mange af ingredienserne i en vaccine kan gøre folk syge.

Men i moderne vaccineproduktion er doserne enten harmløse og findes helt naturligt i kroppen i langt højere koncentrationer – eller også har årelange tests ikke vist tegn på varige skadevirkninger.

I de sjældne tilfælde, hvor vacciner har gjort stor skade, har modtageren typisk haft allergi mod én ingrediens.

© Shutterstock

Derfor indeholder vacciner omdiskuterede ingredienser

 • Hvad: Aluminium

  Hvor meget: Mindre end et milligram – under grænsen for et sundhedsmæssigt forsvarligt ugentligt indtag.
  Hvorfor: Aluminiumsalte bidrager med at stimulere immunforsvaret og fragte vaccinens aktive ingredienser. Aluminium findes naturligt i vand.

 • Hvad: Formaldehyd

  Hvor meget: Under 0,1 milligram. En pære indeholder 50 gange så meget.
  Hvorfor: Formaldehyd fjerner giftstoffer fra vira brugt i nogle vacciner. Gasarten kan i store doser være kræftfremkaldende. Kroppen producerer og nedbryder formaldehyd i forbrændingen.

 • Hvad: Kviksølv

  Hvor meget: Fx 2,5 mikrogram.
  Hvorfor: Kviksølvforbindelsen thiomersal er blevet brugt som konserveringsmiddel for at modvirke potentielle giftstoffer i multidosisvacciner. Thiomersal indeholder ethylkviksølv, som – modsat methylkviksølv – ikke ophober sig i kroppen. En metaundersøgelse har afvist, at thiomersal kan medføre autisme.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul