WHO anbefaler også mundbind
En generel anbefaling om brugen af mundbind på offentlige steder blev allerede givet af Verdenssundhedsorganistionen WHO i juni, hvor organisationen begyndte at opfordretil at bære ansigtsmasker på offentlige steder, i butikker og transportmidler, hvis smittespredningen var stor, eller hvis det det var umuligt at opretholde 1 meters afstand mellem borgerne.
WHO’s ændrede retningslinjer i forsommeren kom i kølvandet på en metaanalyse, der både demonstrerede en mærkbar effekt af mundbind, men også bekræftede virkningen af andre sundhedsmæssige forholdsregler.
Masker reducerer både risiko for at smitte og blive smittet
Analysen blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Lancet og samlede op på 172 undersøgelser, der målte effekten af de hyppigste sikkerhedsforanstaltninger i virusbekæmpelsen. Den overordnede konklusion var, at tiltagene hver især har effekt, og at fysisk afstand og værnemidler rent faktisk reducerer faren for smittespredning.
Desuden konkluderede forskerne bag, at masker både mindsker spredningen af viruspartikler fra smittede og reducerer risikoen for at blive smittet for raske.
Maskerne i den bedste kvalitet – de såkaldte FFP3-masker – yder den største sikkerhed og reducerer smitterisikoen med op til 96 procent. Andre masker reducerer risikoen med 67 procent, og selv hjemmelavede masker af minimum tre lag tekstil kan beskytte mod smitte.
De europæiske standarder for filtre – FFP – er baseret på evnen til at stoppe partikler med en diameter på 300 nanometer eller større.
- FFP1 stopper med sikkerhed mindst 80%.
- FFP2 stopper med sikkerhed mindst 94%.
- FFP3 stopper med sikkerhed mindst 99,95%.
Konkret bør maskerne bruges i afgrænsede og tætbefolkede områder, såsom i offentlig transport og i butikker.
Desuden viste undersøgelsen, at:
- Risikoen for at blive smittet på en meters afstand er omkring tre procent. Under en meter stiger risikoen til 13 procent. Desto større afstand, desto lavere risiko.
- Risikoen for at sundhedspersonale med visirer bliver smittet, er seks procent sammenlignet med 16 procent uden.
Mundbind må ikke blive sovepude
WHO har tidligere savnet bevis på maskernes virkning og frygtet, at de ville skabe en falsk tryghed, der fik befolkninger til at slække på de øvrige retningslinjer.
Den frygt eksisterer stadig, understregede WHO’s generaldirektør Tedros Ghebreyesus på et pressemøde i juni, hvor han derfor samtidig opfordrede til stadig at opretholde god håndhygiejne og tilstrækkelig afstand.
Desuden bør udsatte befolkningsgrupper have særligt fokus på at bære mundbind i offentligheden.
Se WHO's generaldiretør Tedros Ghebreyesus tilråde mundbind: