Det skyldes især to ting: For det første har Mu-varianten tilsyneladende evnen til at tage føringen i forhold til andre varianter. Det har vist sig i Colombia, hvor den nu står for 39 procent af alle smittetilfælde, og i Equador, hvor den indtil videre tegner sig for 13 procent.
For det andet har WHO mistanke om, at Mu-varianten kan snige sig forbi de forsvarsværker, som vaccinerne giver os. Mu-varianten indeholder en kombination af mutationer, som gør forskerne bekymrede for, at den ligesom den såkaldte Beta-variant påvirkes mindre af vaccinerne.
Det gælder især den type vacciner, som bygger på såkaldt budbringer-RNA.
De fungerer ved, at specialdesignet budbringer-RNA narrer vores celler til at producere proteiner magen til dem, som findes på overfladen af viruspartiklerne. Det får derefter vores immunforsvar til at producere antistoffer mod proteinerne, så det er forberedt, hvis vi bliver smittet med virussen.
Vaccinen fra Pfizer-BioNTech og Moderna-vaccinen virker på denne måde.
WHO understreger, at der skal yderligere forskning til for at fastslå, om Mu-varianten er mere modstandsdygtig over for vaccinerne end andre varianter.
Indtil videre har der kun været mindre udbrud af Mu-varianten i Europa, men der er konstateret smittetilfælde med den i mange lande, heriblandt Danmark, Finland, Holland, Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Italien, Spanien og Portugal.