Shutterstock
Corona Sydamerika

WHO frygter ny corona-virus fra Sydamerika

WHO sætter nu fokus på en ny variant af corona-virussen, som først spredte sig i Sydamerika, men nu også er nået til Europa.

En variant af COVID-19-virussen med navnet Mu vil i den kommende tid blive overvåget nøje af verdenssundhedsorganisationen WHO. Mu-varianten dukkede første gang op i Colombia i januar 2021, men siden er der rapporteret om udbrud af den i andre sydamerikanske lande og Europa.

På verdensplan står Mu-varianten kun for 0,1 procent af COVID-19-tilfældene, hvor den specifikke variant bag sygdommen er blevet fastslået. Alligevel mener WHO – og i øvrigt også EU’s center for kontrol og forebyggelse af sygdom, ECDC, – at Mu-varianten kræver ekstra opmærksomhed.

Corona COVID-19 Mu test

Undersøgelser af smittetilfældene i Colombia har vist, at Mu-varianten er i kraftig vækst.

© Shutterstock

Det skyldes især to ting: For det første har Mu-varianten tilsyneladende evnen til at tage føringen i forhold til andre varianter. Det har vist sig i Colombia, hvor den nu står for 39 procent af alle smittetilfælde, og i Equador, hvor den indtil videre tegner sig for 13 procent.

For det andet har WHO mistanke om, at Mu-varianten kan snige sig forbi de forsvarsværker, som vaccinerne giver os. Mu-varianten indeholder en kombination af mutationer, som gør forskerne bekymrede for, at den ligesom den såkaldte Beta-variant påvirkes mindre af vaccinerne.

Det gælder især den type vacciner, som bygger på såkaldt budbringer-RNA.

De fungerer ved, at specialdesignet budbringer-RNA narrer vores celler til at producere proteiner magen til dem, som findes på overfladen af viruspartiklerne. Det får derefter vores immunforsvar til at producere antistoffer mod proteinerne, så det er forberedt, hvis vi bliver smittet med virussen.

Vaccinen fra Pfizer-BioNTech og Moderna-vaccinen virker på denne måde.

Corona Alpha Beta Delta Gamma
© Shutterstock

Mu-varianten kan blande sig med de store

Den ekstra opmærksomhed på Mu-varianten gør den til en kandidat til at “rykke op” i den superliga af varianter, som WHO har et særligt bekymret øje til. Den indeholder lige nu fire varianter, som stammer fra hver sin verdensdel.

Alpha-varianten:

Først set i Storbritannien – nu til stede i 193 lande.

Beta-varianten:

Først set i Sydafrika – nu til stede i 141 lande.

Gamma-varianten:

Først set i Brasilien – nu til stede i 91 lande.

Delta-varianten

Først set i Indien – nu til stede i 170 lande.

WHO understreger, at der skal yderligere forskning til for at fastslå, om Mu-varianten er mere modstandsdygtig over for vaccinerne end andre varianter.

Indtil videre har der kun været mindre udbrud af Mu-varianten i Europa, men der er konstateret smittetilfælde med den i mange lande, heriblandt Danmark, Finland, Holland, Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Italien, Spanien og Portugal.