Vævsprøver taget fra testikler kan efter flere årtiers nedfrysning blive genimplanteret og fortsætte med at producere levedygtige sædceller, viser et nyt forsøg, som er offentliggjort i tidsskriftet PLoS Biology.
Opdagelsen kan få afgørende betydning for drengebørn, som bliver ramt af kræft tidligt i livet, da én af bivirkningerne ved kræftbehandlingen kan være nedsat fertilitet.
Hvad tror du gør mest ondt? En fødsel eller et spark i testiklerne? Få svaret LIGE HER
Nedfrosset til næsten 200 minusgrader
Videnskaben har længe barslet med ideen om at tage testikelvæv, fryse det ned og på et senere tidspunkt genimplantere vævet, som indeholder stamceller.
Det har blandt andet været udført med succes i forsøg med makak-aber, men her var nedfrysningen kun kortvarig. Det store spørgsmål var derfor, om vævet og stamcellerne kunne tåle en længere periode i den blå ende af temperaturskalaen.
Derfor ville forskere fra the School of Veterinary Medicine, University of Pennsylvania, med doctor Eoin Whelan i spidsen prøve det af i praksis. Til deres forsøg anvendte de testikelvæv fra hanrotter, som havde været kryobehandlet i 23 år.
Kryobehandling er nedfrysning helt ned til 196 minusgrader, hvor al biologisk aktivitet stopper, og celler dør.