Shutterstock
De manliga könsorganen i närbild

Testikler danner levedygtige sædceller efter 23 år i dybfryser

Det er lykkedes amerikanske forskere at få stamceller fra testikelvæv til at producere sædceller efter at have været frosset ned til næsten 200 minusgrader.

Vævsprøver taget fra testikler kan efter flere årtiers nedfrysning blive genimplanteret og fortsætte med at producere levedygtige sædceller, viser et nyt forsøg, som er offentliggjort i tidsskriftet PLoS Biology.

Opdagelsen kan få afgørende betydning for drengebørn, som bliver ramt af kræft tidligt i livet, da én af bivirkningerne ved kræftbehandlingen kan være nedsat fertilitet.

Hvad tror du gør mest ondt? En fødsel eller et spark i testiklerne? Få svaret LIGE HER

Nedfrosset til næsten 200 minusgrader

Videnskaben har længe barslet med ideen om at tage testikelvæv, fryse det ned og på et senere tidspunkt genimplantere vævet, som indeholder stamceller.

Det har blandt andet været udført med succes i forsøg med makak-aber, men her var nedfrysningen kun kortvarig. Det store spørgsmål var derfor, om vævet og stamcellerne kunne tåle en længere periode i den blå ende af temperaturskalaen.

Derfor ville forskere fra the School of Veterinary Medicine, University of Pennsylvania, med doctor Eoin Whelan i spidsen prøve det af i praksis. Til deres forsøg anvendte de testikelvæv fra hanrotter, som havde været kryobehandlet i 23 år.

Kryobehandling er nedfrysning helt ned til 196 minusgrader, hvor al biologisk aktivitet stopper, og celler dør.

Tvärsnitt av testikel

Ett tvärsnitt av en testikel från en infertil mus visar hur den tidigare frusna stamcellsvävnaden från råttor (blå) koloniserar mustestikeln och återskapar dess förmåga att bilda spermier (i mitten).

© Eoin Whelan, Whelan et al., 2022, PLOS Biology, CC-BY 4.0

Opdagelse skal hjælpe kræftramte drenge

Forskerne implanterede herefter testikel-stamcellerne i en særlig type forsøgsmus, som mangler den immunreaktion, der normalt ville få kroppen til at afstøde fremmedlegemer - såkaldte nøgne mus.

Forsøget bar frugt og viste, at stamcellerne koloniserede muse-testiklerne og genererede alle de forskellige celletyper, som kræves for at danne sædceller.

Selvom der er tale om dyreforsøg, er Eoin Whelan ikke i tvivl om, at opdagelsen kan få stor betydning for, om vi i fremtiden kan genskabe fertiliteten hos yngre drenge, som i forbindelse med en kræftbehandling har mistet deres forplantningsevne.