Shutterstock
"Alle skal have mulighed for at få børn," udtaler forskeren bag undersøgelsen, Antonia Christodoulaki fra Ghent Universitet i Belgien.

“Tre-forældre”-teknik kan gøre det lettere for transkønnede mænd at få børn

Ved at kombinere to metoder til kunstig befrugtning kan transkønnede mænd blive gravide uden brug af kvindelige kønshormoner.

Det kan være særdeles ubehageligt at skulle indtage det kvindelige kønshormon, østrogen, som fertilitetsbehandling, hvis man føler sig som en mand.

Kønshormonet østrogen påvirker nemlig kroppen i en hormonelt set kvindelig retning, og det er ikke ligefrem ønskværdigt for personer, der identificerer sig som mænd.

Men en ny kombination af to metoder indenfor kunstig befrugtning kan hjælpe transkønnede mænd med at blive gravide, uden at de skal indtage hormontilskud som østrogen i processen.

Transkønnede mænd slipper for kvindeligt kønshormon

Første skridt i fertilitetsbehandlingen er at udoperere en del af æggestokkene fra en transkønnet mand og modne æggene fra æggestokken i et laboratorie.

På den måde slipper transkønnede mænd, der gerne vil have et barn som biologisk set er deres eget, for at få hormoner, der ofte består af en østrogenkur.

Østrogenkuren gør det lettere for æggene at blive modne i kroppen. Men ved at udtage en del af æggestokkene og modne æggene i et laboratorium, kan transkønnede mænd undgå at påvirke deres kroppe hormonelt i en kvindelig retning.

I forsøget, der blev lavet af Antonia Christodoulaki på Ghent Universitet i Belgien, udtog forskeren æg fra æggestokke, der var blevet doneret af 14 transkønnede mænd mellem 18 og 24, der havde indtaget det mandlige kønshormon testosteron i gennemsnitligt 26 måneder.

Som kontrolgruppe undersøgte Antonia Christodoulaki æg, der ligeledes var udtaget fra udopererede æggestokke og modnet i laboratoriet, fra 14 ciskønnede kvinder.

Da æggene var modne, blev de befrugtet med sædceller, men efter fem dage, hvor æggene var klar at blive indsat i en livmoder, var kun 2 pct af de befrugtede æg fra transkønnede mænd i live, mens tallet lå på 25 pct for de æg, der var udtaget fra de ciskønnede kvinders æggestokke.

Det fik Antonia Christodoulaki til at undersøge, hvor i processen problemerne opstod for æggene fra de transkønnede mænd.

Hun fandt ud af, at cellekernen i ægget, der indeholder DNA’et, klarede sig fint, men at det stod anderledes til for det såkaldte cytoplasma - den masse, der ligger indenfor æggets membran, på nær cellekernen.

Æggenes overlevelsesrate steg fra 2 til 20 procent

Ved at udtage cellekernen fra et æg fra en transkønnet mand og indsætte den i et æg fra en ciskønnet kvinde steg succesraten fra 2 pct til 20 pct fem dage efter befrugtning.

De to forskellige indgreb - at modne æg fra en æggestok, der er opereret ud, og at indsætte en ny cellekerne fra et æg til et andet - er velafprøvede. Men indtil de første mennesker, der kommer til verden som følge af behandlingen, er vokset op uden men, fraråder eksperter at tilbyde behandlingen på fertilitetsklinikker til den brede befolkning.