© Henning Dalhoff & Shutterstock

3 ukendte organer du skal elske

Glem hjernen og hjertet! I kroppens mylder af organer gemmer sig uundværlige arbejdsheste, der sikrer din nattesøvn og holder fast i dine tarme. Mød tre af din krops sande helte.

12. april 2018 af Rikke Jeppesen

1. Brislen styrer dit immunforsvar

Et hvidt blodlegeme jager en bakterie. 

Organet er ikke større end en tændstikæske, men uden den ville selv små infektioner dræbe dig.

Dit immunforsvar består primært af hvide blodceller, der beskytter dig mod fx bakterier og virusser. Men når nye hvide blodlegemer dannes i knoglemarven, er de så utrænede, at de også angriber raske celler.

Derfor skal alle nye hvide blodlegemer igennem brislen, før de får lov at patruljere i kroppen. Her foregår en benhård udvælgelse, hvor kun én af hundrede blodlegemer får lov at blive sendt ud i kroppen. Resten bliver frasorteret og dræbt.

2. Krøset tæmmer dine tarme

Sidste år opdagede irske forskere et helt nyt organ: Krøset.

Tarmkrøset er en fedtholdig hinde, der holder dine tarme på plads, så din tyktarm fx ligger højere end tyndtarmen, selvom du står på hovedet.

Derudover samler tarmkrøset de hundredvis af fine blodårer, der snor sig omkring dine tarme og sørger for, at livsvigtige næringsstoffer kan blive udvekslet mellem tarmene og blodet.

Forskere håber, at organets eksistens kan opklare årsagen til en række tarmsygdomme som fx Chrohns sygdom. 

3. Koglekirtlen luller dig i søvn

Din døgnrytme styres af et organ på størrelse med en ært, der ligger inde midt i hjernen. Den såkaldte koglekirtel måler, hvor lyst det er omkring dig via nerveforbindelser til øjets nethinde.

Når mørket falder på, skruer kirtlen op for sin produktion af hormonet melatonin, der bl.a. gør dig sløv og dæmper din appetit.

HVAD ER ET ORGAN?

Forskerne udnævner en struktur i kroppen som et organ, hvis to kriterier er opfyldt: 
  • Strukturen er en sammenhængende enhed. 
  • Vævet har mindst én vigtig funktion i kroppen.

Forstå dit vigtigste organ

Vil du vide, hvorfor du - og din hjerne - kan blive afhængig af stoffer som nikotin, kokain og alkohol? Så læs med, når Illustreret Videnskab forklarer, hvordan forskere dybt inde i hjernecellerne har fundet en kontakt, hvor de kan slukke for misbrug. 

Hvis du bestiller et abonnement lige nu, rammer du ind i et stærkt tilbud: To numre af Illustreret Videnskab og et sæt lækre trådløse hovedtelefoner for kun 59,50 kroner.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.