Shutterstock
Kvinder krammer

Derfor hungrer du efter et kram

Coronavirus og social distancering har for mange mennesker betydet færre kram og mindre hud-til-hud kontakt. Men ifølge videnskaben har fysisk berøring en lang række positive effekter på dit helbred.

Der er de akavede, de kammeratlige og de mere dybfølte.

Kram findes i mange forskellige afskygninger, og det er ikke os alle, der er lige vilde med at uddele dem.

Nu har coronavirus imidlertid tvunget os til at være nærige med alle former for kram. Og hvis du begynder at hungre efter et godt knus, er det ikke så mærkeligt.

Ifølge videnskaben har et kram nemlig flere fordele for dit helbred og dit velvære.

1. Kram er godt for dit hjerte

Læge holder hjerte
© Shutterstock

Det er en velkendt talemåde, at man kan føle sig varm om hjertet, hvis man modtager et inderligt kram.

Men vidste du også, at kram og kærlig berøring kan være ren medicin for dit hjerte?

En undersøgelse af forskere fra blandt andet University of North Carolina-Chapel Hill viser, at selv kram af relativ kort varighed kan have positiv og beskyttende indflydelse på hjertets sundhed.

Kram og berøring fra din partner lige inden en stress-situation kan nemlig sænke dit blodtryk og hjerteslagsfrekvens markant.

2. Kram beskytter mod sygdomme

Illustration af coronavirus
© Shutterstock

En undersøgelse fra Carnegie Mellon University i USA viser, at hyppige kram kan hjælpe dig med at holde forkølelser og andre sygdomme fra døren.

Forskerne spurgte mere end 400 forsøgsdeltagere, hvor mange kram de havde modtaget over en to til tre ugers periode og sammenholdte det efterfølgende med deres modstandsdygtighed over for sygdomme.

Her fandt forskerne frem til, at hyppige kram kan være med til at beskytte mod sygdomme og infektioner og mildne graden af symptomer.

3. Kram udløser lykkestoffer

hypothalamus i hjernen
© Shutterstock

Undersøgelser har vist, at et godt kram – gerne på mere end 20 sekunder - kan udløse et kemisk bombardement af såkaldte glædes- eller kærlighedsstoffer i hjernen.

Et af disse er hormonet oxytocin, der også populært kaldes krammehormonet.

Oxytocin dannes i hjernens hypothalamus og er blandt andet kendt for at reducere stress-hormonet kortisol og for at danne vedvarende sociale bånd mellem de personer, der krammer eller på anden måde har hud-til-hud-kontakt.

Mænd har et lavere niveau af oxytocin i hjernen end kvinder, og derfor viser en undersøgelse fra University of California også, at særligt mænd kan have stor fordel af at give og modtage et klem.

De andre lykkestoffer, der udskilles ved kram er:

  • Serotonin, der sender beskeder mellem nerveceller og spiller en central rolle i regulering af humør, appetit, søvn og hukommelse.
  • Dopamin, der produceres i hjernens belønningscenter, nucleus accumbens, og som er tæt forbundet med følelsen af velvære.
  • Endorfiner, der udskilles i alt fra hjerne til rygmarv og som både virker smertestillende og stimulerer glæde.

4. Kram kan lindre dødsangst

Kvinde med angst
© Shutterstock

Frygten for døden kan ramme os alle, men personer med lavt selvværd kan være særligt ramte af dødsangst.

En undersøgelse fra VU University i Amsterdam der blev publiceret i tidsskriftet Psychological Science i 2014, viser, at kram og berøring kan lindre dødsangst hos personer med lavt selvværd. Ifølge forskningsleder, Sander Kool, er selv flygtige og tilfældige berøringer nok.