4 skræmmende teorier om menneskets undergang

ANNONCE: Ifølge professor Holger Bech fødes det sidste menneske om cirka 1000 år. Ifølge andre oplever vi aldrig 2020...

© Gyldendal

Der findes efterhånden en del dystopiske forudsigelser om, hvornår menneskets æra er forbi. Religiøse bevægelser har flere gange fastsat konkrete årstal, utallige fremtidsfilm har udpenslet, hvordan vi udslettes, og vi konfronteres ofte med kyniske tal, der advarer mod, hvor kort tid vi potentielt set har tilbage på Jorden.

Den prisvindende professor Holger Bech Nielsen har netop offentliggjort sit eget bud på dommedag i bogen 'Teorien Om Alt'. Bliv klogere på den her samt tre andre skræmmende myter, tanker og teorier om, hvornår vi (måske) kan forvente menneskehedens endeligt.

1. Holger Bech Nielsen: 1000-årsdommedagsteorien

Ifølge højenergifysiker Holger Bech Nielsen har han udtænkt en simpel dommedagsteori, der hviler på statistik. Hans bud er, at der ikke burde være mange flere end 100 milliarder individer i fremtiden, hvilket passer med, at der om cirka 1000 år indtræffer en effektiv udslettelse af menneskeheden.

Dommedagsformlen siger ikke noget om, hvordan mennesket vil forsvinde, men kun at vi selv er den udløsende faktor. Han mener eksempelvis ikke, at en astroide eller komet kan forårsage det, da det statistisk set ikke kan lade sig gøre, når der gennem menneskehedens hidtidige historie ikke har været nogen komet stor nok til at udslette alle mennesker. Generelt tror han ikke, at menneskehedens undergang sker ved en gennemgribende begivenhed, men at det kan ske lige så langsomt, og han henviser blandt andet til udbredelsen af giftstoffer og faldende fertilitet.

© Gyldendal

2. Stephen Hawking: Vi uddør om 100 år

Den berømte videnskabsmand Stephen Hawking nåede inden hans død i 2018 at dele sine kritiske teorier om menneskets fremtid. Hans bekymringer gik på overbefolkning, forurening og asteroider, og at vi risikerer at miste styringen med kunstig intelligens. Han var tidligere citeret for, at menneskeheden ville udslettes om 1000 år, men i 2017 ændrede han dette til sølle 100 år.

I BBC-dokumentaren 'Expedition New Earth' forklarede Hawking, at mennesket bliver nødt til at forlade Jorden og i stedet flytte til et andet sted i universet. Hvis vi ikke finder en ny planet og befolker den, er det for eksempel muligt, at den globale opvarmning forårsager Venus-lignende tilstande, hvor vi har temperaturer på 250 grader og syreregn. På Starmus Festival i Norge 2017 opfordrede han derfor førende rumnationer til at sende astronauter til Månen i 2020, og at menneskeheden sætter kursen mod Mars i 2025.

3. Kristendommen: Jesus genopstår ved dommedag

Ovre i de mere religiøse forestillinger, har den kristne tro også en version af dommedag. Denne betegnes som dagen, hvor alle mennesker dømmes efter deres handlinger til enten en form for himmel eller helvede. Ifølge Bibelen lever vi i perioden mellem Jesus' fødsel og hans genkomst på dommedag, hvorfor flere opfatter det som, at Jesus vil genopstå for at dømme mennesker.

Der er ikke sat år eller dato for dommedagen, men ud fra Lukasevangeliet kan det tolkes, at Jesus vil komme efter en tid fyldt med katastrofer og "ængstelige, rådvilde mennesker", hvorfor nogle tolker naturkatastrofer som tegn på, at vi lever i de sidste tider.

4. Dommedagsprofet: År 2019 bliver vores sidste

En ny dommedagsprofet, amerikaneren David Montaigne, hævder i bogen 'End Times and 2019', at der d. 21. december vil opstå uroligheder, som vil medføre jordskælv, flodbølger og vulkansk aktivitet. Dette vil forværres, indtil hele civilisationen endeligt udryddes på 'Judgment Day' d. 28. december 2019. Det skal siges, at han fire gange før har fastlagt en sådan dato, uden der er sket noget, så der er heldigvis lidt håb endnu.

Bliv klogere på tilværelsens store spørgsmål

Er du generelt nysgerrig på livets store og dybe spørgsmål, kan du dykke ned i Holger Bech Nielsens nye bog 'Teorien Om Alt'. Her nedfældes fysikerens arbejde med at finde forklaringen på alt, såsom hvordan universet hænger sammen, om der findes en Gud og om muligheden for at opbygge kolonier på Mars. Med Holger Bech Nielsens opsigtsvækkende teorier er der i hvert fald anledning til at fundere over universet, tiden, rummet og dig selv - og måske finde et svar.

Bogen kan købes lige her.