5 superkræfter skabt af genetiske mutationer
99,9 % af din arvemasse ligner den, alle andre mennesker bærer rundt på. Men i den sidste del er du unik. Og de helt rette genvarianter kan gøre dig superstærk, utroligt frisk eller umulig at knække en knogle på.

De helt rette genmutationer kan give superstærke knogler eller enorme muskler.
1. Sprinter-muskler

Sportsgenet – det navn har forskere givet genet ACTN3, der hjælper kroppen til at danne proteinet alpha-actinin 3. Proteinet spiller en vigtig rolle for vores såkaldte hvide muskelfibre, der også kaldes de hurtige eller eksplosive muskelfibre, fordi de kan trække sig meget hurtigt sammen.
Har du en særlig variant af sportsgenet, er du nærmest bygget til at løbe hurtigt. Undersøgelser har da også vist, at langt de fleste professionelle sprintere har den samme variant af sportsgenet.
2. Minimalt søvnbehov
Fire timer. Så kort en nattesøvn er nok for en lille gruppe af mennesker, der også går under navnet ”short-sleepers”. De føler sig udhvilede og lige så friske som alle andre, selvom de behøver meget mindre søvn.
Forskere mener, at det utroligt lave søvnbehov er knyttet til mutationer i særlige gener – hvoraf ét af dem er det såkaldte hDEC2-gen.
3. Ubrækkelige knogler

Mens mange har problemer med svage knogle, er få mennesker velsignet med det modsatte: Ubrækkelige ben. Og forskere har fundet ud af, at styrken kan være afledt af en mutation i et gen kaldet LRP5, der giver en ekstremt tæt knoglestruktur.
Forskere fra det amerikanske Yale-Universitet i USA har fx fundet en familie i delstaten Connecticut med netop denne mutation. Mange af familiens medlemmerne har et meget dybt og bredt kæbeparti med knogleagtige vækster i ganen, og ingen af dem, der havde den særlige genvariant havde nogensinde brækket en knogle, da forskerne undersøgte dem.
4. Supersmag

Tungen er dækket af smagsløg. I dem sidder receptorer, der opfanger forskellige smagsnuancer.
Nogle mennesker smager meget mere intenst end os andre. Forskere sammenligner det med, at super-smagerne lever i en smagsverden af neonfarver, mens vi andre må nøjes med pasteller.
En del af forklaringen på de intense smagsoplevelser har forskere fundet i genet TAS2R38. Genet koder for en særlig smagsreceptor, der får os til at smage bitre madvarer. Folk med denne genvariant smager fx kaffe, rosenkål og alkohol stærkere end os andre.
Undersøgelser har vist, at den bitre smagsreceptor også findes andre steder end på tungen - fx i næsen, hvor den aktiverer vores immunforsvar. Folk med supersmag har sjældent bihulebetændelse, og muligvis også et bedre immunforsvar end os andre.
5. Megamuskler

En af de mutationer, der kan trække flest misundelige øjne, er forandringer i MSTN-genet. Mutationerne betyder, at dine muskler vokser meget hurtigere end normalt.
Tilstanden er en sjælden genetisk lidelse, der går under navnet ”myostatin-related muscle hypertrophy”, som kan få selv børn til at ligne toptrænede bodybuildere. Folk med lidelsen har generelt større og stærkere muskler end andre, og deres krop er belagt med mindre fedt end andres.