Shutterstock

5 ting du lærte i skolen, der viste sig at være forkert

“Lær gangetabellerne i hovedet, for du kommer ikke altid til at have en lommeregner på dig.” Selvom folkeskolen byder på utallige guldkorn, er der også enkelte læresætninger, som ikke har klaret tidens tand. Med hjælp fra vores læsere har har vi samlet fem markante af slagsen.

1. “Pluto er en planet”

Hvis du gik i skole før årtusindskiftet, har du helt sikkert lært, at Pluto er Solsystemets niende planet. Og helt frem til 2006 var det også korrekt. Når Pluto den dag i dag ikke længere er klassificeret som en planet, skyldes det da heller ikke, at planeten har forandret sig markant.

Årsagen er i stedet, at den Internationale Astronomiske Union på en generalforsamling i 2006 ændrede definitionsrammen for planeter. Det betyder, at planeter nu defineres ud fra de tre parametre:

  • De skal være i kredsløb om Solen
  • De skal være tilnærmelsesvis kugleformede
  • De skal have ryddet deres bane for andre objekter

Det sidste punkt er skyld i, at Pluto i dag ikke er en planet, da der stadig er masser af asteroider i den iskolde klodes bane.

Derfor er Pluto i dag blevet degraderet til en dværgplanet.

En statue af Tycho Brahe ved Rosenborg slot i København.

© Shutterstock

2. “Tycho Brahe døde af en sprængt blære”

“Skynd dig på toilettet, så du ikke ender som Tycho Brahe”. Den danske astronoms pludselige død er i årenes løb blevet brugt som skrækeksempel for at få elever til at besøge det lille hus i tide.

Men det er en myte, at Tycho Brahe døde af en sprængt blære, fordi han ventede for længe med at gå på toilettet.

Hvis en person forsøger at klemme sammen på trods af smerterne i blæren, vil nervesystemet til sidst overhøre ordren, og så tisser vedkommende i bukserne.

Blæren kan ganske vist sprænge hos meget berusede personer, da alkoholen kan sætte alle normale kropslige funktioner ud af spil – herunder fornemmelsen af tissetrang. Det sker dog ekstremt sjældent.

Hvis en blære sprænger, løber urinen ud i bughulen. Det er smertefuldt, men typisk ufarligt, fordi lægerne i dag efterfølgende kan pumpe væsken ud og lappe skaden.

Ifølge den nyeste forskning tyder det på, at Tycho Brahe døde af nyresvigt.

Selvom æblet var med til at inspirere Newton, fik han det ikke i hovedet.

© Shutterstock

3. “Newton opdagede tyngdekraften, efter han fik et æble i hovedet”

Du kender helt sikkert historien. At Isaac Newton fik idéen til tyngdekraften, da han filosoferede under et æbletræ og pludselig blev ramt af et æble i hovedet.

Historien er til dels rigtig.

For ifølge William Stukeleys biografi om Isaac Newton fra 1752 har Newton fortalt til Stukeley, at det var et faldende æble, der fik ham til at fundere over, hvorfor æbler altid falder vinkelret til jorden.

Men én ting er, at faldende æbler har inspireret Newtons gravitationsteori. At æblet derimod har ramt Newton i hovedet er fri fantasi.

Før mobiltelefonen blev opfundet, var en lommeregner endnu vigtigere, end den er i dag.

© Shutterstock

4. “Du kommer ikke altid til at have en lommeregner på dig”

Når matematiklæreren skulle forsvare utallige timers brug på gangetabeller, var forklaringen ofte, at man jo ikke kunne forvente at have en lommeregner på sig hele tiden.

Til matematiklærerens forsvar var opfindelsen af mobiltelefonen også svær at forudsige.

Den kinesiske mur er en kæmpe seværdighed. Men ses fra Rummet kan den ikke.

© Shutterstock

5. “Du kan se Den kinesiske mur fra Månen”

Med sin længde på 6.000 kilometer er Den kinesiske mur et imponerende bygningsværk, der i dag - flere tusinde år efter den blev bygget - stadig er forholdsvis intakt.

Men stor nok til, at man kan se den fra rummet med det blotte øje, er den ikke. Til det er muren både for smal og går for meget i ét med landskabet.

Det bekræfter astronaut Chris Hadfield, der har brugt adskillige måneder på den Internationale Rumstation.