Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fertilitet
© Shutterstock
Mennesket

Alderen forringer mænds evne til at få børn

Tro ikke på myten om, at mænds fertilitet er upåvirket af alder

Charlie Chaplin fik barn som 73-årig. Samme alder som Mick Jagger, hvis hidtil yngste afkom ankom i december 2016.

Mænd er ubestrideligt i stand til at yngle højt oppe i alderen, mens kvinders fertilitet har en udløbsdato, typisk omkring de 50 år.

Men bare fordi der er eksempler på aldrende herrer der bliver velsignet med en lille ny, betyder det ikke, at det gælder alle mænd.

Lettere at blive en ung far

Et studie fra Beth Israel Deaconess Medical Center og Harvard Medical School viser, at mænds alder også har betydning for succesraten for forældreskab.

I løbet af 2000 til 2014 fulgte forskerne 7750 par i fertilitetsbehandling. Kvinder over 40 år havde, helt forventeligt, sværere ved at blive gravide end yngre kvinder. Deres partners alder havde ingen indflydelse på det resultat.

Når forskerne så nærmere på de par, hvor kvinden var ung, viste der sig et andet mønster. Var kvinden under 30 år, havde hun 76 pct. chance for at få et barn, hvis hendes mand var mellem 30 og 35 år, men chancen faldt helt ned til 46 pct., når han var 40 til 42 år.

Kender ikke årsagen

Årsagen til kvinders faldende fertilitet er nogenlunde velkendt, men forskerne ingen anelse om, hvorfor mænds alder har betydning for chancen for bleskift i privaten.

Et bud er, at der i løbet af livet sker dna-skader i sædceller på linje med de skader, der opstår i alle kroppens celler efterhånden, som vi bliver ældre.

Læs også:

Kroppen

Mobilen ødelægger mænds sædkvalitet

0 minutter
Mennesket

Hvorfor kan mænd få børn hele livet, når kvinder ikke kan?

0 minutter
Zircon
Jorden

Hvordan måles Jordens alder?

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul