Lotte Fredslund & Shutterstock
Moerk og lys hud.

Ældes lys hud hurtigere end mørk?

Det kan se ud, som om mennesker med mørk hud ikke ældes i samme grad som dem med lys hud. Er der noget om snakken?

Selvom dine gener og din livsstil spiller en afgørende rolle i hudens aldring, har din hudfarve også en betydning for, hvornår de første rynker kommer til syne.

Lys hud ældes hurtigere end mørk hud, og det har især med pigmentet melanin at gøre.

Melanin er med til at give huden farve. Mennesker med lys hud producerer en begrænset mængde melanin, mens mennesker med mørk hud producerer mere melanin. Samtidig er melaninen af en anden særlig tyk og mørk type kaldet eumelanin. Melaninen beskytter ved at absorbere solens stråler og omdanne strålingen til harmløs varme.

Melaninmængden i huden svarer faktisk til forskellige styrker af solcreme. Mørk hud hos mennesker af afrikansk afstamning yder generelt den samme beskyttelse som en solcreme med op til faktor 13. Til sammenligning er den gennemsnitlige hvide europæer kun beskyttet med op til en faktor tre.

Melanin er hudens egen solcreme

Produktion

Melanin bliver produceret af celler kaldet melanocytter som reaktion på sollys.

Effekt

Melanin omdanner 99,9 procent af den ultraviolette stråling fra solen til uskadelig varme.

Mørk hud beskytter også bedre mod hudkræft end lys hud – hudkræft ses ti gange hyppigere hos hvide end hos sorte mennesker.

En undersøgelse fra 2014 udført af cellebiologen Mel Greaves viste, at albinoer i afrikanske lande bliver langt hårdere ramt af hudkræft end deres landsmænd med mørkere hud. Greaves mener på den baggrund, at hudkræft har påvirket evolutionsprocessen, som har ført til udviklingen af mørk hud.

Teorien lyder, at dengang de tidlige mennesker for ca. 2 mio. år siden begyndte at miste deres kropsbehåring, var mennesker med mørkere hud favoriseret i den naturlige udvælgelse.