Shutterstock
kvinde, rynker, øje

Bliver kvinder mere rynkede end mænd?

Jeg synes, at ældre kvinder ofte har flere rynker end jævnaldrende mænd. Er der forskel på mænds og kvinders hud?

Svaret på, om kvinder bliver mere rynkede end mænd, er både ja og nej. Ja, fordi kvinder fra naturens side rent faktisk har “dårligere kort på hånden”, når det gælder aldersforandringer af huden.

Nej, fordi kvinder generelt er bedre til at beskytte deres hud mod de ydre påvirkninger, som medfører de dybe rynker. De ganske fine rynker, som ses over hele hudoverfladen, er generelle aldersændringer, mens de dybe markerede rynker skyldes ydre påvirkninger: vind, vejr, luftforurening, solbadning og tobaksrygning, altså noget man kan beskytte sig imod.

Efter kvindens overgangsaldere falder hormonproduktionen, og det har betydning for dannelsen af rynker. Hendes hud er ikke længere så fast og elastisk, som dengang hormonproduktionen var på toppen. Dertil kommer, at der rent faktisk er forskel på mænds og kvinders hud.

Fibrene i kvindens bindevæv løber næsten parallelt, mens vævet i mandens hud løber mere på kryds og tværs og derfor er mere stabilt. Årsagen er, at kvindens hud skal kunne udvide sig, hvis hun bliver gravid. Der skal være plads til, at barnet kan vokse, brysterne skal kunne rumme de aktive mælkekirtler, og der må gerne være mulighed for ekstra fedtdepoter, som kvinden kan tære på, når hun ammer.

Det betyder, at kvindens hud som udgangspunkt lettere bliver slap med alderen, men det er ikke ensbetydende med, at hun får flere rynker end manden. Det afgørende er, hvor godt man passer på huden, og her har kvinderne altså et forspring.

De fleste kvinder har nemlig i modsætning til flertallet af mænd været langt flittigere til at bruge beskyttende fugtigheds- og solcremer.