Gennembrud: Ny metode får tabt hår til at vokse tilbage igen

Forskere har udviklet et peptid, der tilbageruller alderstegn og får tabt hår til at vokse tilbage igen. De håber, den nye opdagelse kan føre til en effektiv behandling mod aldersrelaterede sygdomme hos mennesker.

Ved at blokere for kommunikationen mellem to forskellige proteiner lykkedes det forskerne at tilbagerulle alderstegn hos mus.

© Shutterstock

Skaldede isser, hentehår og tynde pletter kan høre historiebøgerne til.

Det er konklusionen i en ny undersøgelse fra Erasmus Universitetet i Holland, der viser, hvordan en særlig metode kan tilbagerulle alderstegn og få tabt hår til at gro tilbage igen hos mus.

Angriber aldrende celler

Metoden består af en såkaldt peptid-behandling, der angriber de gamle celler, som ellers fører til inflammationer, hårtab og helbredsproblemer.

Det sker, fordi cellerne har mistet deres evne til at dele sig.

Den nye behandling kickstarter den naturlige celledødsproces og slår de gamle celler ihjel, mens de sunde efterlades uskadte.

Havde dramatisk effekt

Behandlingen fik håret til at vokse tilbage på de aldrende mus allerede efter 10 dage. Musen til højre har ikke fået behandling.

© Peter L.J. de Keizer

Helt konkret blokerer behandlingen signalet mellem to proteiner kaldet FOX04 og p53, der er afgørende for cellernes aldring. Når de to proteiner ikke længere kan kommunikere, selvdestruerer de.

Og det havde en dramatisk effekt på de aldrende mus i undersøgelsen allerede efter kort tid:

Udover at pelsen voksede tilbage, blev nyrefunktionen bedre, og de var pludselig i stand til at løbe dobbelt så langt som deres alderssvarende artsfæller. Efter et års behandling var der stadig ingen synlige bivirkninger at spore på musene.

Nu håber forskerne, resultatet kan danne basis for nye behandlingsformer til aldersrelaterede sygdomme hos mennesker.