Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ved at blokere for kommunikationen mellem to forskellige proteiner lykkedes det forskerne at tilbagerulle alderstegn hos mus.

© Shutterstock
Mennesket - Aldring

Gennembrud: Ny metode får tabt hår til at vokse tilbage igen

Forskere har udviklet et peptid, der tilbageruller alderstegn og får tabt hår til at vokse tilbage igen. De håber, den nye opdagelse kan føre til en effektiv behandling mod aldersrelaterede sygdomme hos mennesker.

Skaldede isser, hentehår og tynde pletter kan høre historiebøgerne til.

Det er konklusionen i en ny undersøgelse30246-5 {"target":"_blank"}) fra Erasmus Universitetet i Holland, der viser, hvordan en særlig metode kan tilbagerulle alderstegn og få tabt hår til at gro tilbage igen hos mus.

Angriber aldrende celler

Metoden består af en såkaldt peptid-behandling, der angriber de gamle celler, som ellers fører til inflammationer, hårtab og helbredsproblemer.

Det sker, fordi cellerne har mistet deres evne til at dele sig.

Den nye behandling kickstarter den naturlige celledødsproces og slår de gamle celler ihjel, mens de sunde efterlades uskadte.

Havde dramatisk effekt

Behandlingen fik håret til at vokse tilbage på de aldrende mus allerede efter 10 dage. Musen til højre har ikke fået behandling.

© Peter L.J. de Keizer

Helt konkret blokerer behandlingen signalet mellem to proteiner kaldet FOX04 og p53, der er afgørende for cellernes aldring. Når de to proteiner ikke længere kan kommunikere, selvdestruerer de.

Og det havde en dramatisk effekt på de aldrende mus i undersøgelsen allerede efter kort tid:

Udover at pelsen voksede tilbage, blev nyrefunktionen bedre, og de var pludselig i stand til at løbe dobbelt så langt som deres alderssvarende artsfæller. Efter et års behandling var der stadig ingen synlige bivirkninger at spore på musene.

Nu håber forskerne, resultatet kan danne basis for nye behandlingsformer til aldersrelaterede sygdomme hos mennesker.

Læs også:

Aldring

Stress giver faktisk gråt hår

3 minutter
Aldring

Forskere: Gråt hår KAN FAKTISK genvinde sin farve

4 minutter
Hårtab
Mennesket

Ny kur får tabt hår til at vokse tilbage

13 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul