Harvard-forskere afslører ungdommens kilde

Forskere har identificeret et molekyle, der ikke bare udsætter aldring, men også tilbageruller eksisterende alderstegn. De håber at udføre tests på mennesker allerede inden for seks måneder.

Det er molekylet NAD+, der sørger for at sætte gang i cellernes egen reparationsproces og dermed udskyde aldring.

© Shutterstock

Forestil dig, at du bare ved at sluge en pille kan beskytte din krop mod aldring og endda få rynker og gråt hår til at forsvinde igen.

Det er tæt på at blive til virkelighed takket være en undersøgelse udført af forskere fra blandt andet Harvard Medical School i Boston.

De har identificeret et særligt molekyle, der gør det muligt at tilbagerulle alderstegn i muse-DNA og samtidig beskytte det mod fremtidig aldring.

Molekyle reparerer celler

Molekylet hedder NAD+, og det har vist sig at spille en helt særlig rolle i forhold til, hvordan vores celler ældes.

Når der er rigeligt med NAD+ i en celle, betyder det, at et særligt DNA-reparationsmiddel kaldet PARP1 kan arbejde i bedste velgående og dermed holde kroppen ung.

Det opdagede forskerne ved at indsprøjte en forløber til NAD+ i en gruppe ældre mus. Og det havde en overraskende effekt.

Kan være på markedet om få år

”Efter bare en uge kunne vi ikke kende forskel på cellerne fra de gamle og de unge mus,” lyder det fra David Sinclair, der er forskningsleder på undersøgelsen.

Han og kollegerne planlægger at udføre en test på mennesker allerede inden årets afslutning, og håber at udvikle det til et egentligt lægemiddel inden for ganske få år.

”Det her er det tætteste vi nogensinde har været på et effektivt anti-aldringsstof, der måske kun er tre til fem år fra at ramme markedet,” lyder det.