Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mennesket - Aldring

Hvorfor er der så mange mænd, der bliver skaldede?

Hvorfor er det normalt kun mænd, der taber håret, og er det rigtigt, at skaldede mænd er særligt virile?

Det er en myte, at skaldede mænd skulle være mere virile. Ganske vist hænger skaldethed sammen med de mandlige kønshormoner, men det er ikke, fordi de producerer mere testosteron end andre, at nogle mænd bliver skaldede. Skaldethed er arvelig, og det gen, der koder for hårtab, gives i arv fra mor til søn. Genet er knyttet til vores kønskromosomer, nærmere bestemt til x-kromosomet. Alle mennesker er udstyret med to kønskromosomer. Mænd har et x-kromosom fra deres mor og et y-kromosom fra deres far, mens kvinder har et x-kromosom fra hver af deres forældre. Får en pige et x-kromosom med skaldethedsgenet, vil hun i de fleste tilfælde have et “rask” gen på sit andet x-kromosom, som forhindrer lidelsen i at slå igennem. Mænd, der har skaldethedsgenet, har derimod ikke et ekstra x-kromosom at falde tilbage på. Det er dog ikke hele forklaringen på, at skaldethed er et udpræget mandligt fænomen. Ud over det særlige gen kræver skaldethed nemlig en vis mængde mandlige kønshormoner. Når drenge når puberteten, begynder de at danne kønshormoner, ikke mindst testosteron, og de er nødvendige for at udføre den opgave, som genet koder for. Der er dog stor forskel på, hvor hurtigt hårsækkene visner og dør. Nogle mænd bliver skaldede i 20’erne, mens andre først bliver det som midaldrende. Af en eller anden grund er skaldethed mest udbredt blandt europæere, mens asiater og afrikanere langt sjældnere taber håret.

Læs også:

Aldring

Rødt lys kan gøre dit syn yngre

3 minutter
Aldring

Drømmen om udødelighed lever endnu

28 minutter
Aldring

Bliver kvinder mere rynkede end mænd?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul