Hvorfor er der så mange mænd, der bliver skaldede?

Hvorfor er det normalt kun mænd, der taber håret, og er det rigtigt, at skaldede mænd er særligt virile?

skaldet mand
© Shutterstock

Det er en myte, at skaldede mænd skulle være mere virile. Ganske vist hænger skaldethed sammen med de mandlige kønshormoner, men det er ikke, fordi de producerer mere testosteron end andre, at nogle mænd bliver skaldede.

Skaldethed er arvelig, og det gen, der koder for hårtab, gives i arv fra mor til søn. Genet er knyttet til vores kønskromosomer, nærmere bestemt til x-kromosomet. Alle mennesker er udstyret med to kønskromosomer. Mænd har et x-kromosom fra deres mor og et y-kromosom fra deres far, mens kvinder har et x-kromosom fra hver af deres forældre.

Får en pige et x-kromosom med skaldethedsgenet, vil hun i de fleste tilfælde have et “rask” gen på sit andet x-kromosom, som forhindrer lidelsen i at slå igennem. Mænd, der har skaldethedsgenet, har derimod ikke et ekstra x-kromosom at falde tilbage på.

Det er dog ikke hele forklaringen på, at skaldethed er et udpræget mandligt fænomen. Ud over det særlige gen kræver skaldethed nemlig en vis mængde mandlige kønshormoner. Når drenge når puberteten, begynder de at danne kønshormoner, ikke mindst testosteron, og de er nødvendige for at udføre den opgave, som genet koder for.

Der er dog stor forskel på, hvor hurtigt hårsækkene visner og dør. Nogle mænd bliver skaldede i 20’erne, mens andre først bliver det som midaldrende. Af en eller anden grund er skaldethed mest udbredt blandt europæere, mens asiater og afrikanere langt sjældnere taber håret.