Hvorfor sover ældre mindre?

Det virker som om, at man står tidligere og tidligere op med alderen. Men sover ældre mennesker egentlig mindre end andre?

ældre dame, vågner
© Shutterstock

Der kan være mange årsager til, at ældre mennesker ofte sover mindre end yngre. Meget tyder dog på, at mængden af hormoner i kroppen spiller en vigtig rolle. Kroppens produktion af både væksthormon og melatonin falder med alderen.

Melatonin fremmer søvnen ved at påvirke celler i kroppen og hjernen, og hos nogle ældre kan melatoninproduktionen falde så meget, at det forstyrrer deres døgnrytme og fører til søvnløshed. Hos kvinder forandrer søvnen sig ofte efter overgangsalderen, hvor deres krop oplever store hormonelle forandringer.

Der er imidlertid også mange andre faktorer, der påvirker søvnen. For eksempel nedsætter medicin, sygdom, tissetrang i løbet af natten og lav fysisk aktivitet både kvaliteten og længden af nattesøvnen.

I modsætning til, hvad mange tror, så falder selve behovet for søvn dog ikke med alderen. Hvis nattesøvnen bliver spoleret, tager mange ældre sig i stedet en lur midt på dagen.