Shutterstock
Mand med fire forskellige vægte

Stofskiftet er stabilt, fra du er 20 til 60 år gammel

Et stort studie viser, at de ekstra kilo i 30'erne og 40'erne ikke skyldes alderen. Dit stofskifte er stabilt helt op til 60 år.

Hvis du synes, bælterne bliver kortere og bukserne strammer, efter du er blevet 30, så skal du til at lede efter en anden undskyldning end alderen.

Et nyt, stort amerikansk studie viser nemlig, at stofskiftet ikke som tidligere antaget bliver langsommere, når 20'erne slutter - faktisk arbejder kroppen med nogenlunde samme hastighed fra 20'erne og helt indtil 60-årsalderen.

Forskerne kan endnu ikke med sikkerhed sige, hvorfor stofskiftet sænker farten efter seks årtier, men de formoder, forklaringen skal findes i det faldende antal kønshormoner.

Fart på fra start af

Mere end 6600 personer i alle aldre fra én uge til 95 år har deltaget i undersøgelsen, hvor de i årenes løb har fået testet deres stofskifte gennem særlige urinprøver.

Og de allermindste mennesker har mest fart på stofskiftet, viser resultaterne. Spædbørn bruger 50 procent mere energi - og stofskiftet arbejder dermed dét hurtigere - end voksne mennesker, sandsynligvis fordi de små skal omdanne store mængder energi for at vokse.

Op til 20-årsalderen bliver stofskiftet omkring tre procent langsommere fra år til år, men herefter stabiliserer det sig, viser forskernes resultater.

I de første fire årtier af voksenlivet - fra 20 til 60 år - sker der ikke det store med stofskiftet, og det er dårlige nyheder, hvis kiloene sætter sig lidt bedre fast mellem de 30 til 40 år, som mange oplever. Alderen er nemlig ingen undskyldning, som videnskaben ellers længe har troet.

Efter 60 år begynder stofskiftet igen at sætte tempoet ned, men kun med omkring 0,7 procent per år.

Træning tæver ikke stofskiftet i vejret

Det nye studie er et af de største og grundigste af sin slags, og selvom resultaterne er overraskende for eksperter på området, ser de altså ud til at være gode nok.

Forskerne har givet forsøgspersonerne såkaldt dobbeltmærket vand, som indeholder særlige isotoper af både brint (2H) og ilt (18O).

Burger chips donuts pizza og peanuts på bord

Ifølge forskerne er forklaringen på de ekstra kilo efter 30-årsalderen simpelthen, at vi spiser mere, end vi forbrænder. Ikke at vores forbrænding er blevet langsommere pga. et 'ældre stofskifte'.

© Shutterstock

Derefter kan forskerne i deltagernes urin se, hvor hurtigt eller langsomt kroppen er om at skyde de særlige isotoper ud igen - og altså hvor hurtigt stofskiftet arbejder.

Resultaterne er korrigeret for både sygdomme, muskelmasse og fysisk aktivitet. Og ekstra træning ser ikke ud til at holde stofskiftet højere, for de meget aktive havde samme fald i stofskiftets arbejdsiver som alle andre.

Hårde tider for hormonerne giver bløde maver

Forskerne bag rapporten ved endnu ikke, hvorfor stofskiftet ældes på den måde, som forsøgene vidner om.

En teori er, at det skyldes et fald i hormoner, særligt kønshormoner omkring 60-årsalderen. Her har de fleste kvinder gennemgået overgangsalderen, og selvom mænd ikke skal kæmpe med så drastisk et skift, falder niveauet af kønshormoner også hos dem omkring denne alder.

Nyere forskning viser, at hormoner spiller en rolle for, hvor hurtigt cellerne arbejder, og derfor kan det faldende niveau af hormoner indvirke på, hvor hurtigt cellerne omsætter energi, og hvor hurtigt kroppens stofskifte arbejder.

Forskerne peger også på at ydre omstændigheder kan have en rolle, fx hvor god søvn du får, da det påvirker, hvor mange stresshormoner kroppen producerer.

Det nye studie af stofskiftet kan hjælpe forskerne med at forstå, hvordan - og hvorfor - kroppen ældes, og hvad videnskaben eventuelt kan gøre for at modvirke tidens tyngde.