Ungt blod tilbageruller alderstegn

Et skud ungt blod i årerne kan blive fremtidens svar på en ungdomseliksir. Det viser et nyt forsøg fra USA, hvor ældre mus livede op efter injektioner med menneskeblod.

Blod top

Det kan næsten lyde som manuskriptet til en vampyrfilm, men den skulle være god nok.

Amerikanske forskere har netop præsenteret resultaterne af en undersøgelse, der viser, at ungt menneskeblod kan have en foryngende effekt på ældre kroppe. Også selvom de ældre kroppe ikke er menneskelige.

Spurter rundt i buret

I undersøgelsen tog forskerne blodprøver fra en gruppe 18-årige deltagere og injicerede det i 12 måneder gamle mus, hvilket svarer til cirka 50 år i menneskeliv.

Over tre uger modtog musene to ugentlige injektioner med blodfra teenagerne, hvilket fik dem til at spurte rundt i buret og vise tydelige tegn på forbedret hukommelse og indlæringsevne.

Proteiner fører til celledød

Karoly Nikolich er hjerneforsker og grundlægger af biofarma-virksomheden Alkahest, der står bag undersøgelsen. Ifølge ham skal forklaringen på ungt blods egenskaber findes i proteinerne.

I ungt blod findes flere proteiner, der forynger væv. Men i takt med alderen forsvinder de og erstattes af skadelige molekyler.

”I aldrende plasma er der en stigning i antallet af inflammatoriske proteiner, som fører til celledød,” lyder det fra Nikolich.

Bekræfter tidligere undersøgelse

Undersøgelsen blev præsenteret ved en årlig sammenkomst for hjerneforskere og er endnu ikke publiceret.

Men det er ikke første gang, blods foryngende effekt er i rampelyset.

I 2014 fandt en gruppe forskere fra Harvard ud af, at injektioner med blod fra unge mus forbedrede både fysiske og mentale evner hos deres ældre artsfæller.