Shutterstock

Alternativ kremerings-metode vinder frem: Bliv opløst i en væskeblanding

På bare fire til seks timer opløses kroppen. Det er angiveligt langt bedre for miljøet end at blive brændt.

Måske har du i en stille stund overvejet, hvad der skal ske med dine jordiske rester, når du går bort.

For de fleste falder valget enten på at blive begravet i en kiste eller at blive brændt.

Men et nyt alternativ har vundet indpas i flere lande - og bliver i løbet af 2023 også en mulighed for briter, der skal på deres sidste rejse.

Det gælder vandkremering, også kaldet resomation.

Det er en proces, der foregår ved, at kroppen bliver puttet i en bionedbrydelig pose i et trykkammer.

Posen bliver fyldt med vand og det basiske stof kaliumhydroxid, som opvarmes op til omkring 160 grader - og som i løbet af fire til seks timer nedbryder og opløser væv og organer og danner en tyktflydende væske.

Efter selve kremeringsprocessen bliver knoglerne pulveriseret til fint hvidt pulver og afleveres til den afdødes familie på samme måde som kremeret aske.

En særlig gevinst ved vandkremeringen er, at den angiveligt er langt mere klimavenlig end en klassisk kremering.

Ifølge firmaerne bag metoden efterlader kremering i vand således et CO2-aftryk, der svarer til bare halvdelen af det aftryk, man efterlader ved at blive brændt.

Sådan ser trykkamrene ud hos kremeringsvirksomheden Resomation, der regner med at udrulle deres service til Storbritannien i løbet af 2023.

© Resomation

Den vandbaserede praksis er allerede i dag tilladt i mange amerikanske stater, i canadiske provinser og i Sydafrika, hvor metoden blev brugt, da ærkebiskop Desmond Tutu døde i 2022.

Den har også været diskuteret i Holland, ligesom det norske parlament, Stortinget, i 2022 vedtog en ændring i den norske begravelseslov, der banede vejen for bl.a. vandkremering.

Metoden er faktisk også allerede lovlig i Storbritannien, men den har dog hidtil kun været anvendt i forsøg, der havde til formål at teste, om den tilbageværende væske var sikker at slippe ud i landets afløbssystem - hvilket altså har vist sig at være tilfældet.