Arkæologer finder Hollands Stonehenge: 4000 år gammel helligdom afsløret

Forskere har gjort en spektakulær opdagelse af et religiøst område i det centrale Holland.

En illustration af den 4000 år gamle Stonehenge-lignende helligdom, som arkæologer har udgravet i Tiel i Holland.

© Alexander van de Bunt / Gemeente Tiel

En gravhøj, der for tusindvis af år siden fungerede som solkalender, og resterne af omkring 80 mennesker.

Det er nogle af de banebrydende fund, som hollandske arkæologer har udgravet i et område, der har fået tilnavnet “Hollands Stonehenge.”

De historiske fund er blevet udgravet på et industriområde i den hollandske by Tiel, lyder det i et opslag på byens Facebookside.

Her betegnes fundet også som "unikt for Holland".

Det religiøse område menes at være godt 4000 år gammelt og omfatter en høj, som viste sig at gemme på resterne af omkring 60 mænd, kvinder og børn.

Højen, der måler 20 meter i diameter, ser ifølge arkæologerne ud til at være blevet bygget til at stå på linje med solen ved solhverv, fremgår det af byens hjemmeside.

Arkæologernes bud er, at den formentlig tjente som en avanceret solkalender i lighed med Stonehenge i Storbritannien, som mange forskere også mener fungerede som en solkalender á la de gamle egypteres.

På den hollandske bys Facebookside betegnes fundet som "spektakulært":

Arkæologerne fandt også offergaver som dyreskeletter, menneskekranier og værdifulde genstande såsom en bronzespydspids inde i højen.

Har været mange år undervejs

Den egentlig udgravning af området fandt sted tilbage i 2016 og 2017 i byen Tiel, der ligger omkring 50 kilometer sydøst for Utrecht.

Udover den spektakulære høj, som menes at være blevet brugt som et avanceret kalendersystem, fandt forskerne også to andre gravhøje.

Et billede af den 4000 år gamle Stonehenge-lignende helligdom, der er blevet udgravet i Tiel, en gammel handelsby i centrum af Holland.

© Gemeente Tiel

I en af højene opdagede de et gravsted, der tilhørte en kvinde, som var begravet med en enkelt glasperle.

Fundet af perlen, som viste sig at stamme fra Mesopotamien, det nuværende Irak, er ifølge arkæologerne opsigtsvækkende.

Perlen er nemlig ikke bare den ældste, der nogensinde er fundet i Holland, den må også have tilbagelagt en afstand på godt 5000 kilometer og vidner om, at folk i området har haft kontakt til mennesker fra fjerne egne dengang for tusinder af år siden.

Det har taget arkæologerne seks år at undersøge omkring en million udgravede genstande, som de har fundet i området.