Mumien golden boy

Avanceret teknik: 49 amuletter fundet i egyptisk mumie

CT-scanninger af en flere tusinde år gammel mumie afslører, at den afdøde teenager var en ung mand af høj social status. Den afdøde blev begravet med 49 lykkeamuletter i kroppen, der skulle hjælpe ham godt på vej ind i efterlivet.

Intet mindre end 49 lykkeamuletter af 21 forskellige slags pryder mumien, der har fået kælenavnet 'Golden Boy'.

Det viser en ny undersøgelse, hvor egyptiske forskere har brugt CT-scanninger til nænsomt at pakke den mumificerede teenager ud af hans 2.300-år gamle gravklæder.

De mange amuletter, hvoraf nogle var guld, skulle sørge for, at den afdøde rigmandssøn kom sikkert ind i efterlivet.

CT-scanning pakker mumie ud efter 100 år på museum

Den gyldne dreng blev fundet på en begravelsesplads i det sydlige Egypten i 1916. Siden da har han ligget trygt i kælderen under Det Egyptiske Museum i Cairo.

Af frygt for at gøre skade på de meget gamle gravklæder har forskere aldrig pakket ham ud.

Men ved hjælp af massevis af CT-scanninger er det lykkedes egyptiske forskere at få et tredimensionelt billede af, hvad der gemmer sig bag den gyldne sarkofag.

CT-scanneren tager røntgenbilleder af meget tynde dele af mumiens krop, hvorefter en computer kombinerer de mange billeder. Til sidst giver de mange tværsnit af kroppen et billede, computeren kan genskabe i 3D.

Teknologien tillader på den måde forskerne at se igennem både sarkofag, ligklæder og knogler.

CT-scanninger af mumien Golden Boy

Tusindvis af røntgen-billeder gør det muligt for forskerne at se igennem både gravklæder, knogler og amuletter.

© SN Saleem, SA Seddik, M el-Halwagy

Lykkeamuletter skulle beskytte teenager

Den digitale udpakning viser, at mumien var en ung mand, nok omkring 14-15 år gammel.

Det kan forskerne se på tandsættet, hvor alle tænderne undtagen visdomstænderne er kommet frem.

Kønnet fremgår af et tydeligt mandligt kønsorgan, som var pakket ind i linned med en såkaldt tofinger-amulet placeret tæt ved skridtet.

Amuletten ville ifølge de gamle egypteres religion hele såret fra mumificeringen i efterlivet.

Nye fund og 3D-print sikrer Den Gyldne Dreng udstilling

De mange CT-scanninger er så præcise, at forskerne også kan 3D-printe kopier af nogle af de mumificerede objekter, de ikke kan få fat i ellers.

Og når 'Golden Boy' snart flytter fra kælderen under museet til en udstillingsplads i stueetagen, skal en 3D-printet kopi af en af hans mange amuletter gøre ham følgeskab.

CT-scanning viser amuletter på mumie

CT-scanninger viser de mange lykkeamuletter, som 'Golden Boy'-mumien blev begravet med i kroppen. Der er 49 amuletter af 21 forskellige slags, som alle havde hvert sit formål i efterlivet for den døde teenager. Inden den digitale obducering var arkæologerne ikke sikre på mumiens køn, men scanningerne afslørede en penis, pakket ind i linned.

© SN Saleem, SA Seddik, M el-Halwagy

I mumiens brystkasse fandt forskerne en skarabæ-amulet. Den symboliserer død og genfødsel i den gamle egyptiske mytologi.

Og nu skal den om ikke genopstandne, så i hvert fald 3D-kopierede skarabæ udstilles med mumien på Det Egyptiske Museum i Cairo.