Shutterstock

Befolkningstal: Her er verdens 10 folkerigeste lande

Befolkningen på Jorden stiger støt - men hvilke lande har det højeste befolkningstal? Vi har lavet en liste over verdens 10 største lande, målt på antallet af indbyggere.

Befolkningstallet på verdensplan fortsætter med at stige, selvom det foregår i et lavere tempo end tidligere. Befolkningsvæksten betyder, at vi i dag er knap 8 milliarder mennesker på jorden. Men det stopper ikke her. Ifølge FN vil befolkningstallet først toppe, når vi er 10,4 milliarder mennesker på jorden i 2080’erne. Den enorme stigning skyldes ikke mindst en række meget folkerige nationer. Se listen over de 10 lande, der på verdensplan har flest indbyggere.

Indien

Trafikken i de indiske storbyer er ofte kaotisk.

Trafikken i de indiske storbyer er ofte kaotisk med busser, biler, motorcykler og gående. Alene I hovedstaden Delhi bor der i omegnen af 30 millioner mennesker.

© Shutterstock

Nuværende befolkningstal: 1,425782 milliarder
Areal: 3.287.000 kvadratkilometer
Sprog: Hindi, engelsk m.fl.

I Indien er der mennesker overalt. Sådan lyder det ofte fra folk, der har besøgt landet for første gang. Og der er bestemt noget om snakken. Det store land har nemlig overhalet Kina, hvad befolkningstal angår og kan derfor bryste sig af at være verdens folkerigeste land.

I den indiske delstat Rajasthan bor der lige under 69 millioner mennesker. Til sammenligning bor der cirka 67 millioner i Frankrig.

Indien har oplevet en enorm vækst i befolkningstallet de senere år. Spoler man tiden tilbage til år 1950, lå befolkningstallet på knap 400 millioner, mens det i dag er steget til mere end 1,4 milliarder.

Læs også: Verdens største lande

Kina

I Kina bor der næsten 1,5 milliarder mennesker.

Kina er verdens folkerigeste nation med 1,425 milliarder mennesker.

© Shutterstock

Nuværende befolkningstal: 1,425748 milliarder
Areal: 9.597.000 kvadratkilometer
Sprog: Mandarin, kantonesisk m.fl.

Selvom Kina ikke længere topper listen over verdens folkerigeste nationer, bor der stadig i omegnen af 1,425 milliarder mennesker. De mange mennesker har gennem tiden ført til, at Kommunistpartiet har indført stramme restriktioner som fx den såkaldte etbarnspolitik. Den omstridte politik, som gjaldt fra 1980 til 2016 betød, at alle kinesiske par kun måtte få et barn per familie.

Formålet med loven var at forhindre befolkningstallet i at stige, da det blandt andet blev set som en trussel mod den økonomiske udvikling. Kinas Kommunistparti har desuden hævdet, at det var nødvendigt for at mætte de mange munde i landet. Fra 2016 har det været lovligt at få op til to børn per familie, men nu arbejdes der på at gøre det muligt at få op til tre børn.

Årsagen til holdningsskiftet er blandet andet udsigten til, at der bliver flere ældre og færre unge kinesere i fremtiden. Flere børn eller ej, så tyder meget på, at Kina snart må overlade titlen som verdens folkerigeste land til en nabo længere mod syd, nemlig Indien.

USA

USA formet af mennesker

Cirka 58 procent af befolkningen er hvide, mens 19 procent er latinamerikanske, og 12 procent er sorte. De resterende 11 procent af befolkningen består blandt andet af indfødte folk, folk fra stillehavsøerne og folk af blandet etnicitet.

© Shutterstock

Nuværende befolkningstal: 338 millioner
Areal: 9.833.517 kvadratkilometer
Sprog: Amerikansk-engelsk

Selvom der ikke bor nær så mange mennesker i USA, som der gør i Kina og Indien, så regnes USA for at være verdens førende supermagt. Det store land har en befolkning på 338 millioner, og den store befolkning er blandt andet kendetegnet ved at bestå af en lang række etniciteter.

På østkysten er metropolen New York det finansielle såvel som kulturelle centrum, mens Californien på vestkysten er mere kendt for strande, palmer, solskin og Hollywood-stjerner. Helt så sort-hvid er virkeligheden naturligvis ikke, og den solrige stat er meget andet end Venice Beach, Berverly Hills og Rodeo Drive.

Indonesien

Indonesien er det land i verden, hvor der lever flest muslimer.

Der bor cirka 35 millioner mennesker i den indonesiske hovedstad, Jakarta. Her ses menneskemasserne på en perron på en af storbyens togstationer.

© Shutterstock

Nuværende befolkningstal: 275 millioner
Areal: 1.910.931 kvadratkilometer
Sprog: Indonesisk

Indonesien er med 275 millioner indbyggere verdens fjerdestørste land, hvis man ser på befolkningstallet. Det folkerige ørige ligger mellem Australien og Sydøstasien. I Indonesien er 87 procent af befolkningen muslimer. Det betyder, at landet har den største muslimske befolkning i verden. Indonesien er blandt andet kendt for sine mange vulkaner, for ferieøen Bali og for øen Borneo, hvor der stadig lever orangutanger.

Læs også: Verdens største byer

Pakistan

Pakistan har verdens femtestørste befolkning.

Selvom der bor mere end fem gange så mange mennesker i Indien som i Pakistan, så har Pakistan det femtehøjeste befolkningstal i verden.

© Shutterstock

Nuværende befolkningstal: 235 millioner
Areal: 796.096 kvadratkilometer
Sprog: Urdu, panjabi, sindhu m.fl.

På en femteplads over verdens mest folkerige nationer ligger Pakistan. Det sydasiatiske land har 236 millioner indbyggere. Landets livgivende nerve er den store flod Indus, som giver vand til det omkringliggende landbrug. Landet er også kendt for sine storslåede bjergområder, men desværre også for en del uroligheder - både med naboen, Indien, om Kashmir-provinsen, men også i form af selvmordsbomber rundt omkring i landet. Ifølge udenlandske efterretninger er Pakistan også hjemsted for flere terrorgrupper.

Nigeria

Menneskemængde i Nigeria.

Nigeria er Afrikas folkerigeste land med en befolkning på 219 millioner. Det vestafrikanske land har også kontinentets største by, Lagos.

© Shutterstock

Nuværende befolkningstal: 218 millioner
Areal: 923.768 kvadratkilometer
Sprog: Hausa, yoruba, engelsk

Nigeria er med et befolkningstal på 219 millioner Afrikas folkerigeste land, og det bliver det formentlig ved med at være de næste mange år. Flere forskere forudser nemlig, at landets befolkning vil være fordoblet inden udgang af år 2050. Nigeria har oplevet stor økonomisk fremgang de senere år, men selvom økonomien er for opadgående, er det vestafrikanske land stadig præget af uro. Særligt Boko Haram, som er en militant islamistisk gruppe, har stået bag en række uhyggelige angreb og bortførelser de senere år. I den forbindelse er regeringen flere gange blevet kritiseret for at have været passive og handlingslammede.

Læs også: Verdens mindste lande

Brasilien

Slumområde i Brasilien - en såkaldt favela.

Der lever mange mennesker i Brasiliens slumområder, de såkaldte favelaer, som ofte ligger på bjergskråninger i udkanterne af store byer som Rio de Janeiro og Sao Paulo.

© Shutterstock

Nuværende befolkningstal: 215 millioner
Areal: 8.516.000 kvadratkilometer
Sprog: Portugisisk

Brasilien er det største land i Syd- og Latinamerika – både i geografisk størrelse, og når det kommer til befolkningstal. De fleste forbinder nok landet med fodbold og formidable badestrande, men landet største aktiv er uden tvivl Amazonjunglen, som er verdens største regnskov.

Brasilien er primært befolket langs kysterne og i mindre grad inde i landet. Mod syd er befolkning i overvejende grad efterkommere af europæere, mens befolkningen nordpå i højere grad er sorte eller af blandet herkomst.

Landets største turistmagnet er metropolen Rio De Janeiro med kristusstatuen og de berømte strande Copacabana og Ipanema, mens landets finansielle centrum og største by, hvad indbyggertal angår, er Sao Paulo med sine knap 22,5 millioner indbyggere. I hovedstaden Brasilia bor der til sammenligning mere beskedne 4,8 millioner.

Bangladesh

Trafikkaos i Bangladeshs hovedstad, Dhaka

Grundet sin lave beliggenhed og kraftige monsunregn oplever Bangladesh ofte voldsomme oversvømmelser. Selv hovedstaden Dhaka, rammes jævnligt.

© Shutterstock

Nuværende befolkningstal: 171 millioner
Areal: 147.570 kvadratkilometer
Sprog: Bengali

Ser man bort fra enkelte små by- og østater, så er Bangladesh med sine 171 millioner indbyggere og knap 150.000 kvadratkilometer verdens tættest befolkede land. Til sammenligning bor der knap 6 millioner i Danmark på små 43.000 kvadratkilometer.

Bangladesh gennemstrømmes af de tre floder Meghna, Padma og Brahmaputra, som er altafgørende for landbruget. Faktisk er hele 70 procent af landet opdyrket, og i modsætning til i mange andre lande, så bor cirka 80 procent af befolkningen på landet.

Læs også: Danmarks største byer

Rusland

Der bor 145 millioner mennesker i Rusland.

Rusland er ikke kun enormt, hvad landets areal angår. Landets befolkningstal på 145 millioner gør også landet til det niendestørste, hvad indbyggere angår.

© Shutterstock

Nuværende befolkningstal: 144 millioner
Areal: 17.098.246 kvadratkilometer
Sprog: Russisk

Rusland er verdens største land geografisk, og når det kommer til befolkningstal, sniger landet med de 11 tidszoner sig også med i top 10. Russerne har med andre ord væsentligt mere plads at boltre sig på end bangladesherne. Hovedparten af den russiske befolkning bor vest for Uralbjergene, hvor storbyerne Moskva og Skt. Petersborg også ligger.

Rusland er blandt andet kendt for sine litterære mastodonter som Pushkin, Fjodor Dostojevskij og Lev Tolstoj, men også for komponister som Peter Tjajkovskij og Igor Stravinskij.

Efter Vladimir Putin blev præsident i år 2000 er Rusland og Vesten gradvist trukket i hver sin retning. Og med annekteringen af Krim i 2014 og krigen i Ukraine i 2022 er forholdet mellem Vesten og Rusland kun blevet forværret.

Mexico

Mexicansk dans på en offentlig plads i Mexico.

På billedet danses der til traditionel musik i farverige, mexicanske folkedragter. Opsøger du en offentlig plads i weekenden, er det ikke utænkeligt, at der vil være dans og musik.

© Shutterstock

Nuværende befolkningstal: 127 millioner
Areal: 1.964.375 kvadratkilometer
Sprog: Spansk

Det sidste land på listen er Mexico, der med et befolkningstal på 128 millioner positionerer sig som det folkerigeste land i Latin- og Sydamerika, hvis man ser bort fra Brasilien.

Mexico udgør den nordlige del af den mellemamerikanske landtange, og det store land har flere store bjergkæder. Mexico har været hjemsted for indianske kulturer, men landet er også formet af en langvarig spansk kolonitid.

Mexico er på mange parametre afhængig af landets store nabo mod nord, USA, hvilket til stadighed fører kriser og politiske uenigheder med sig. En af de helt store emner er den illegale indvandring fra latinamerikanske lande, som finder sted i grænselandet mellem det nordligste Mexico og de amerikanske sydstater - særligt Texas.

En af årsagerne til flygtningestrømmen er fattigdom, mangel på arbejde og narkokartellernes hærgen i Mexico og i en del af nabolandende mod syd. For selvom regeringen har blæst til kamp mod kartellerne, så har det ikke dæmpet volden og utrygheden i mange af landet regioner.

Læs også: Verdens længste floder
Læs også: Verdens højeste bjerge