Shutterstock

Behøver jeg tredje vaccinestik?

Hvis jeg har ligget syg med covid-19, bør jeg så vente med at få vaccinestik nummer tre?

Kroppens evne til at forsvare sig mod coronavirus afhænger af antistoffer i blodet. Både virusinfektion og vaccinestik fremprovokerer produktionen af de antistoffer, som immunforsvaret skal bruge til at bekæmpe infektionen.

Når kroppen ikke længere bliver udsat for virussen, daler niveauet af antistoffer. Derfor tilbydes der et ekstra vaccinestik for at opretholde beskyttelsen.

I Danmark har mere end 60 pct. af befolkningen taget imod et tredje stik, mens Israel allerede er begyndt på fjerde stik.

Selvom stikket højner niveauet af antistoffer og giver ekstra beskyttelse, er der ingen grund til at haste afsted, hvis du lige har været smittet. Faktisk bør du vente med et boosterstik i kølvandet på en infektion.

Vaccinen kan nemlig stresse immunforsvaret unødigt på et tidspunkt, hvor det har brug for at restituere efter sygdommen.

Antistoffer bliver i blodet i fem-syv måneder

For personer, som ikke er i høj risiko for at blive smittet igen – hvis de fx arbejder hjemmefra eller sjældent befinder sig i større selskaber – giver det god mening at vente endnu længere før et ekstra stik.

Hvor længe en person kan leve højt på naturlig immunitet, afhænger bl.a. af sygdomsforløbets intensitet og varighed. En undersøgelse har vist, at smittede personer, som blot oplever milde symptomer, stadig har antistofferne i blodet i mindst fem-syv måneder efter infektionen.