Bliver man slank af at spise agurker?

Er det virkelig rigtigt, at man bruger mere energi på at fordøje en agurk, end den tilfører kroppen?

agurk, spise, slank
© Shutterstock

Det er en velkendt myte, at der findes fødevarer, med et “negativt energiindhold” – så man forbrænder mere energi på at fordøje dem, end man vinder ved at spise dem.

Teorien går ud på, at man skulle kunne tabe vægt ved udelukkende at spise disse fødevarer. De mest brugte eksempler er bladselleri og agurk. Desværre holder teorien ikke i praksis. Agurk og bladselleri har ganske vist et meget lavt energiindhold på henholdsvis 45 og 95 kilojoule pr. 100 gram – men de har ikke et “negativt energiindhold”.

Bladselleri indeholder store mængder cellulose, som vi ikke kan fordøje, og agurk indeholder store mængder vand, som ikke afgiver energi ved forbrænding. Vi har brug for mellem 7500 og 10.000 kilojoule om dagen afhængigt af kropsvægt, køn og fysisk aktivitet.

Det betyder, at vi skal spise mellem 8 og11 kg bladselleri eller mellem 16 og 22 kg agurk pr. dag for at dække vores energibehov. Med andre ord: Vi ville blive mætte, før vi havde indtaget energi nok til at holde vores kropsprocesser i gang – og dermed ville vi tabe os.

Men vi ville også hurtigt komme til at lide af mangelsygdomme, fordi hverken agurk eller bladselleri indeholder tilstrækkeligt med vigtige vitaminer og mineraler.