Bliver man syg af at sove med en ventilator tændt?

Det er drønvarmt i mit soveværelse for tiden, hvilket gør det svært at falde i søvn. Er der nogen sundhedsrisiko ved at sove med en ventilator tændt hele natten?

© Shutterstock

Varme nætter er ulidelige, så for at forbedre nattesøvnen sover mange med ventilatorer eller aircondition tændt.

Luftcirkulationen inviterer med sin forfriskende brise til en bedre og dybere søvn. Selv om ventilatorens natteudblæsninger ikke klassificeres som en decideret sundhedsfare, kan den medføre forkølelseslignende symptomer.

Luftstrømningerne kan nemlig udtørre slimhinder i munden og luftvejene, hvilket kan betyde, at man vågner op med lettere irritation og ømhed i halsen.

Cirkulationen kan også hvirvle støv med rundt i luften, som så kan ende i luftvejene, hvilket kan især være problematisk for allergikere.

Aircondition gør musklerne stive

De uønskede effekter kan minimeres ved at placere ventilatoren et stykke væk fra sengen, så den ikke blæser direkte ind på kroppen. Desuden reducerer hyppig støvsugning og udluftning mængden af støv, der cirkuleres rundt, når ventilatoren kører.

Daglige næseskylninger med saltvand kan derudover hjælpe med at forhindre udtørring og forstoppelse i luftvejene.

Aircondition nøjes ikke med kun at cirkulere luften, den nedkøler den også. Det øger risikoen for, at musklerne trækker sig sammen i løbet af natten, så man vågner stiv i kroppen.

Derfor anbefales det ikke at sætte temperaturen lavere end 20 grader.