Bliver ørerne ved med at vokse?

Ældre personer har ofte meget store ører og i nogle tilfælde også store næser. Vokser ørerne hele livet, eller hvad er forklaringen?

© Shutterstock

Hvert år vokser omkredsen af dine ører i gennemsnit med 0,51 mm. Forstørrelsen skyldes ikke decideret vækst, men derimod aldersrelaterede ændringer i ørevævet.

Øret består primært af smidigt væv kaldet brusk, der fungerer som et slags skelet. Brusken giver øret struktur og har stor betydning for dets evne til at dirigere lydbølger ind i ørekanalen.

Modsat andre typer væv er brusk ikke forbundet til blodkar og nerver, og det heler derfor på en anden måde.

Brusk indeholder celler, kaldet chondrocytter, som vedligeholder vævet. Med alderen reduceres antallet af chondrocytter, og dermed mister brusken fasthed. Samtidig bliver huden mere løs med alderen, og kombinationen af løsere hud og brusk får ørerne til at hænge og se større ud.

Derudover bliver kollagenfibre med tiden ophobet i ørevævet, hvilket gør ørerne tykkere og tungere.

Øvrige aldersrelaterede ansigtsforandringer, fx tyndere kinder og en løsere kæbelinje, kan tilmed få ører og næse til at syne større end de egentlig er.

Store ører afhjælper høretab

Hos ældre kan de forstørrede ører ligefrem have en gavnlig effekt. Undersøgelser har fundet tegn på, at store ører delvist kan kompensere for tab af hørelse, da de leder flere lydbølger ind til ørekanalen.