Børn forlænger dit liv med flere år

Er du forælder til mindst ét barn, kommer du højest sandsynligt til at leve et par år længere end dine venner uden børn. Det viser en ny kæmpeundersøgelse fra Sverige.

Særligt mænds levealder påvirkes af, om de har børn, viser undersøgelsen.

© Shutterstock

Lange nætter med bleskift, barnegråd og afbrudt søvn lyder måske ikke som opskriften på et langt og sundt liv.

Men det er det faktisk.

Det viser en ny storundersøgelsefra Karolinska Instituttet i Sverige, hvor forskere har fundet frem til, at personer med mindst ét barn lever mellem et til to år længere end personer uden.

Lever to år længere

Forskerne kiggede på data fra mere end 700.000 svenske mænd og 725.000 svenske kvinder født mellem år 1911 og 1925.

Og her opdagede de en sammenhæng mellem børn og levealder.

Barnløse mænd i en alder af 60 år kunne i gennemsnit forvente at leve yderligere 18,4 år, mens alderssvarende mænd med børn kunne forvente at leve yderligere 20,2 år. Altså næsten to år længere.

Mændene har størst fordel

For de 60-årige kvinder føjede moderskabet omkring halvandet år til levealderen. De kunne forvente at leve 24,6 år mere, hvis de var forældre til mindst ét barn.

At det særligt er mændene, der oplever den positive effekt, falder i tråd med en tidligere undersøgelse, hvor kontakt med børn blev associeret med bedre helbred hos forældrene, og i særligt grad mændene.

Præcis hvorfor børn har en positiv effekt på levealderen, ved forskerne endnu ikke. Men overraskende nok gør det ifølge undersøgelsen ingen forskel, om børnene bor tæt på eller langt fra.