Flere og flere vælger at bytte komælken ud med alternative mælkeprodukter fremstillet af ting som soja, hvede, mandler og havre. Alene i 2019 steg salget af plantedrikke med 22 procent herhjemme, og det er især veganere og folk med laktoseintolerance, der foretrækker en plantevariant. Umiddelbart er det fristende at antage, at plantemælk kan være et sundere alternativ, men så enkelt er det ikke.
Ifølge en helt ny undersøgelse, som Food and Drug Administration (FDA) i USA præsenterede for American Chemical Society i Washington, er der nemlig et lavere mineralindhold i de fleste plantebaserede mælkeprodukter i sammenligning med almindelig komælk. Det drejer sig om fosfor, magnesium, zink og selen, som alle er mikronæringsstoffer med en række vigtige funktioner i kroppen såsom vækst, cellereparation og immunforsvar.
Otte slags plantedrik
Undersøgelsen af henholdsvis komælk og plantemælk, som er den første større sammenligning af de to typer af mælk, analyserede otte forskellige kategorier af plantemælk: mandel, cashew, kokosnød, hamp, hvede, ris, ærte og soja. Indholdet af fosfor, magnesium, zink og selen blev målt i 85 slags plantedrikke fordelt over de otte kategorier og blev sammenlignet med indholdet af de samme mineraler i komælk. Forskerne anvendte en teknik, der kaldes induktivt koblet massespektrometri, som bestemmer molekylers masse og kemiske struktur.
Af målingerne fremgik det, at mineralindholdet varierede betydeligt indenfor de forskellige kategorier af plantemælk, men de fandt også stor variation i produkter indenfor samme kategori. Plantemælk fremstillet af ærter havde højest indhold af fosfor, zink og selen, hvorimod sojamælke-produkter indeholdt mest magnesium. Det var udelukkende ærte- og sojamælk, som overgik komælk, når det gjaldt indholdet af de fire nævnte mineraler. Ærtedrik havde cirka 50 procent højere indhold af fosfor, zink og selen i forhold til komælk.