Den berømte ismumie Ötzi er måske slet ikke, hvem vi troede, han var

En ny DNA-analyse afslører den 5300 år gamle mands sande udseende og afstamning.

En 10 år gammel rekonstruktion af ismumien Ötzi, der døde for 5300 år siden, og som tilsyneladende så helt anderledes ud, end vi har gået og troet.

© South Tyrol Museum of Archaeology

Ismumien Ötzi har fascineret verden siden 1991, hvor to vandrere snublede over hans 5300 år gamle lig højt oppe i Ötztal-alperne mellem Østrig og Italien.

Ötzi er et af verdens mest undersøgte lig, og næsten hver en del af hans 160 centimeter høje krop er blevet gransket.

Men det viser sig, at Ötzi stadig gemmer på uopdagede hemmeligheder.

Tilbage i 2012 tog forskere fra Saarland University DNA-prøver fra Ötzi krop, der ledte dem til at konkludere, at han var efterkommer af østlige og kaukasiske jæger-samlere.

Siden da er Ötzi blevet afbildet med langt hår og bleg hud.

Men forskerne bag en ny undersøgelse mener, at DNA-prøverne fra 2012 var forurenede med DNA fra moderne mennesker, hvilket førte til forkerte resultater.

Den nye undersøgelse, der udnytter fremskridt inden for DNA-prøver af oldgamle lig, anfægter derfor den tidligere antagelse om Ötzis udseende og herkomst.

Nyt portræt

DNA-analyser af Ötzis arvemasse viser, ifølge forskerne fra Max Planck Instituttet og Eurac Research, at ismumien sandsynligvis havde mørk hud og var skaldet, da han døde.

DNA-markører for hudens pigmentering afslører, at Ötzi havde meget mere melanin i huden end forventet.

Melanin er et stof i din krop, der afgør farven på dit hår, øjne og hud. Jo mere melanin du producerer, jo mørkere.

Derudover viser undersøgelsen, at Ötzi bar på genetiske markører for skaldethed hos mænd, og at han højst sandsynligt var skaldet, da han døde.

Tidligere undersøgelser har fejlagtigt peget på Ötzis tusinde år lange ophold i frost, sol og vind som forklaring på hans mørke hudfarve.

© South Tyrol Museum of Archaeology

Opdagelsen giver ifølge forskerne mening, når man tager ismumiens mørke farve og manglende hår i betragtning.

"Jeg blev overrasket, men da jeg tænkte over det, forklarede det meget bedre, hvorfor mumien ser ud, som den gør," siger medforfatter Albert Zink, der er mumieforsker ved Eurac Research, i en pressemeddelelse.

Tyrkiske rødder

Ifølge forskerne giver de nye DNA-analyser af Ötzis arvemasse også god grund til at udviske den tidligere antagelse om ismumiens kaukasiske ophav.

Den nye forskning afslører, at Ötzi havde en høj andel af gener til fælles med de tidlige bønder fra Anatolien, der i dag kendes som Tyrkiet. Disse mennesker migrerede siden hen til området mellem Østrig og Italien, hvor de levede en isoleret tilværelse.

Forskerne fandt også genetiske markører, der med stor sandsynlighed viser, at den berømte ismumie havde diabetes og var overvægtig ved sin død.

De nye resultater betyder, at vores forestilling om Ötzi længe har været forkert.

Og at den fysiske rekonstruktion, der ses på artiklens billede, skal laves om.