Shutterstock
Aldring

Denne éne ting kan have stor betydning for din aldring

En simpel men vigtig faktor kan potentielt have konsekvens for din risiko for alvorlige kroniske sygdomme, og hvor hurtigt du ældes, mener forskere bag undersøgelse.

Dårligt syn, ondt i kroppen og større risiko for alvorlige sygdomme.

Selvom de fleste af os drømmer om et langt liv, kan alderdommen også byde på en kaskade af udfordringer.

I begyndelsen af året udgav forskere fra National Institutes of Health, som hører under det amerikanske sundhedsdepartement, en opsigtvækkende undersøgelse, hvor de havde opdaget at én vigtig faktor kan få afgørende betydning for, hvor hurtigt din krop ældes, og om du udvikler kroniske sygdomme, som i sidste ende kan føre til for tidlig død.

Forkortede livet markant

Ideén til den nyere udgivelse udsprang fra et andet forsøg udført i 2019, hvor selvsamme forskere overvågede, hvad for lidt væske gjorde ved livslængden hos mus.

Dengang fandt de frem til, at et lavt indtag over en længere periode frarøvede de små gnavere hele 6 måneder af deres liv, hvilket groft sagt kan sammenlignes med 15 år i menneskeliv.

I den seneste undersøgelse dykkede forskerne ned i tal fra et omfattende hjerte-studie, som begyndte helt tilbage i de sene 1980'ere og fulgte mere end 15.000 deltagere i alderen mellem 45 og 66 med opfølgende lægebesøg efter 25 år.

Højere biologisk alder

Deltagernes væskebalance, såkaldte hydrering, blev analyseret ved at kigge på niveaut af salt også kaldet natrium i blodet. Et normalt niveau af natrium ligger mellem 135 og 146 mmol/l, og højere koncentrationer kan være et tegn på, at vi ikke indtager nok væske.

Alle deltagere havde natrium-niveauer indenfor den normale ramme. Men analyserne viste også, at deltagere med en koncentration i den høje ende af skalaen, over 144 mmol/l, havde 50% større sandsynlighed for at vise tegn på en højere biologisk alder, end den faktuelle alder, de rent faktisk havde.

De havde også 21% større risiko for at dø tidligt sammenlignet med den gruppe, der havde det laveste niveau af natrium i undersøgelsen.

Forskere: Flere undersøgelser nødvendige

Selv deltagere med en koncentration af natrium over 142 mmol/l så ud til at have højere risiko for udvikle kroniske sygdomme som fx diabtes, hjertesvigt og demens. De så også ud til at have 10% til 15% større risiko for at ældes tidligere. Samtidig havde deltagere i intervallet mellem 138-140 mmol/l den laveste risiko for at udvikle sygdomme.

© Shutterstock

Læs også:

Det er vigtigt at fastslå, at forskerne endnu ikke har bevist en årsagssammenhæng. De understreger også selv, at resultaterne ikke direkte afslører, at for lidt væske over længere tid kan forkorte vores levetid, da det fx er muligt, at personer, som holder sig velhydrerede, også er bedre til at motionere og spise sundt.

Men forskerne pointerer samtidig, at der findes laboratorieforsøg, som tyder på, at for lidt væske kan sparke gang i aldringen af både dyre- og menneskeceller. Blandt andet ved at sætte fut under inflammation, som tidligere er koblet til hurtig aldring. Derfor mener de også, at der er brug for flere undersøgelser på et endnu bredere udsnit af verdens befolkning.