Denne opdagelse kan måske redde synet hos mange

Folk med Alzheimers syge og diabetes får ofte nedsat syn, og de mangler desuden et vigtigt stof i nethinden. Det har forskere fundet en løsning på

Med den nye forskning er det muligt at normalisere DHA-indholdet i nethinden og forhåbentligt effektivt forebygge og behandle dårligt fungerende nethinder.

© Shutterstock

Det er ikke tilfældigt, at fisk hævdes at være godt for synet. Det skyldes de livsvigtige omega-3 fedtsyrer, hvor især DHA (docosahexaensyre) har en afgørende rolle.

Det har samtidigt vist sig, at folk med diabetes, Alzheimers syge, aldersbetinget makula-degeneration (AMD) og visse andre sygdomme har lavt DHA-indhold i nethinden og med tiden udvikler synsproblemer – også kendt som retinopatier.

Kan ikke nå ind til nethinden

Den store udfordring har været at øge nethindens DHA-indhold med fisk eller fiskeolie, fordi DHA ikke er i stand til at krydse den såkaldte blod-nethinde barriere.

DHA i fisk og mange fiskeoliepræparater optræder i sin naturlige triglycerid-form (triacylglycerol eller TAG), som ganske vist kan udøve talrige sundhedsfremmende effekter i andre dele af kroppen. Men denne form af DHA (TAG-DHA) kan ikke nå fra blodet ind i nethinden.

Forbedret omega-3 fedtsyre

Det har et hold amerikanske forskere nu fundet en løsning på. De har ”tweaket” DHA-fedtsyren og ændret dens kemiske form, hvilket gør den i stand til ubesværet at passere blod-nethindebarrieren.

Den nye DHA-form hedder lysophospholipid-DHA (LPC-DHA) og har i forsøg med mus vist effektivt at øge nethindens DHA-indhold. Forskningen blev præsenteret i marts i år ved den årlige kongres for American Society for Biochemistry and Molecular Biology.

96 procent øget DHA-indhold

Efter i seks måneder at have fodret mus med LPC-DHA steg DHA-koncentrationen i deres nethinder med hele 96 procent. Samtidig kunne forskerne observere, at nethinderne havde bevaret både deres struktur og funktion.

”LPC-DHA er overlegen i forhold til TAG-DHA, når det gælder om at øge DHA-indholdet i nethinden. Dette kan vise sig at have potentiel værdi i forbindelse med forskellige slags retinopatier. Fremgangsmåden giver et nyt terapeutisk værktøj til forebyggelse og behandling af nethinde-dysfunktion, som blandt andet ses i forbindelse med Alzheimers syge og diabetes”, fortæller forskningsleder Sugasini Dhavamani fra University of Illinois.

Vigtig del af hjerneforbindelsen

I et sundt og velfungerende øje hjælper DHA med at vedligeholde fotoreceptorerne. Disse specielle celler omdanner lys til signaler, som bliver sendt til hjernen. Mangler nethinden DHA, vil den ikke kunne fungere normalt, og synet bliver svækket.

Med den nye forskning er det muligt at normalisere DHA-indholdet i nethinden og forhåbentligt effektivt forebygge og behandle dårligt fungerende nethinder. Musene fik en dosis omega-3 fedtsyrer, som omregnet til menneske-dosis svarer til 250-500 mg om dagen. Det er omtrent den samme mængde omega-3 fedtsyrer, vi rådes til at spise hver dag.