Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mand kan ikke lukke bukserne, fordi han er blevet tykkere med alderen

Derfor bliver du tungere, når du bliver ældre

Mange mennesker tager på i vægt med alderen, og det er der ifølge svenske forskere en helt særlig årsag til.

Shutterstock

Du har ikke ændret dine kostvaner, og du motionerer ikke mindre. Alligevel oplever du, at din vægt kravler opad i takt med, at du bliver ældre.

Ifølge forskere fra Karolinska Institutet skyldes det, at kroppens såkaldte ‘lipid turnover’, falder med alderen, og gør det lettere for os at tage på i vægt.

Hvidt fedt hober sig op

Kroppen har to typer af fedtvæv - det hvide fedt og det brune fedt. I begge fedtvæv ophobes fedt i triglycerider, der er en gruppe af fedtstofsmolekyler også kaldet lipider. Trods denne lighed har det hvide og det brune fedt to forskellige formål.

Mens det hvide fedt lagrer overskydende energi til senere brug, bruger kroppen det brune fedt til at skabe varme, når vi fryser.

Kroppen har altså brug for begge typer fedtvæv for at fungere, men der skal være balance i mængden af det. Får vi for meget af det hvide fedt, kan det nemlig betyde øget vægt og helbredsproblemer.

Kroppen har sin egen måde at regulere det hvide fedt på. Det sker gennem processen lipid turnover, der er balancen mellem den mængde af fedtceller, der lagres og fjernes fra fedtvævet.

Når kroppens lipid turnover falder, påvirker det altså kroppens evne til at forbrænde og fjerne fedt. Og når forbrændingen falder, kan fedtcellerne vokse sig større og medføre øget vægt.

Vægt og alder - hvidt fedt og brunt fedt

Til venstre i billedet, ser du de brune fedtceller og til højre de hvide fedtceller.

© Shutterstock

Vægtstigning på 20 procent

I undersøgelsen studerede forskerne fedtcellerne i 54 mænd og kvinder i en periode på op til 16 år. Det foregik ved, at forsøgspersoner fik taget biopiser af deres fedtvæv, som så blev aldersbestemt ud fra kulstof 14-datering.

Kulstof 14-datering er en metode, der kan datere organisk materiale ud fra dets indhold af den radioaktive kulstof 14-isotop.

Undersøgelsens resultater viste, at alle forsøgspersoner oplevede et fald i lipid turnover i takt med, at de blev ældre, og at de forsøgspersoner, der ikke kompenserede ved at indtage færre kalorier, i gennemsnit tog 20 procent på.

Hvordan kan man tabe sig med alderen?

Selvom kroppens forbrænding naturligt nedsættes med alderen, er det stadig muligt at holde vægten eller tabe sig.

Det kræver dog, at der bliver kompenseret ved at skrue op for motionen og ned for kalorieindtaget.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul