Mand kan ikke lukke bukserne, fordi han er blevet tykkere med alderen

Derfor bliver du tungere, når du bliver ældre

Mange mennesker tager på i vægt med alderen, og forskere har længe undret sig hvorfor. Men nu har en ny undersøgelse slået fast, hvorfor vægtøgning og alder ofte går hånd i hånd.

Shutterstock

Du har ikke ændret dine kostvaner, og du motionerer ikke mindre. Alligevel oplever du, at din vægt kravler opad i takt med, at du bliver ældre.

Vægtstigning og alder har i mange år været et velkendt og gådefuldt fænomen i videnskabens verden. Men nu ser det ud til, at en svensk undersøgelse har fundet årsagen til de aldersrelaterede kilo.

Forskere fra Karolinska Institutet har fundet ud af, at kroppens såkaldte ‘lipid turnover’, falder med alderen, og gør det lettere for os at tage på i vægt.

Hvidt fedt hober sig op

Kroppen har to typer af fedtvæv - det hvide fedt og det brune fedt. I begge fedtvæv ophobes fedt i triglycerider, der er en gruppe af fedtstofsmolekyler også kaldet lipider. Trods denne lighed har det hvide og det brune fedt to forskellige formål.

Mens det hvide fedt lagrer overskydende energi til senere brug, bruger kroppen det brune fedt til at skabe varme, når vi fryser.

Kroppen har altså brug for begge typer fedtvæv for at fungere, men der skal være balance i mængden af det. Får vi for meget af det hvide fedt, kan det nemlig betyde øget vægt og helbredsproblemer.

Kroppen har sin egen måde at regulere det hvide fedt på. Det sker gennem processen lipid turnover, der er balancen mellem den mængde af fedtceller, der lagres og fjernes fra fedtvævet.

Når kroppens lipid turnover falder, påvirker det altså kroppens evne til at forbrænde og fjerne fedt. Og når forbrændingen falder, kan fedtcellerne vokse sig større og medføre øget vægt.

Vægtstigning på 20 procent

I den nye undersøgelse studerede forskerne fedtcellerne i 54 mænd og kvinder i en periode på op til 16 år. Undersøgelsen foregik ved, at forsøgspersoner fik taget biopiser af deres fedtvæv, som så blev aldersbestemt ud fra kulstof 14-datering.

Kulstof 14-datering er en metode, der kan datere organisk materiale ud fra dets indhold af den radioaktive kulstof 14-isotop.

Undersøgelsens resultater viste, at alle forsøgspersoner oplevede et fald i lipid turnover i takt med, at de blev ældre, og at de forsøgspersoner, der ikke kompenserede ved at indtage færre kalorier, i gennemsnit tog 20 procent på.

Hvordan kan man tabe sig med alderen?

Selvom kroppens forbrænding naturligt nedsættes med alderen, er det stadig muligt at holde vægten eller tabe sig.

Det kræver dog, at der bliver kompenseret ved at skrue op for motionen og ned for kalorieindtaget.

Læs også:

Kroppen

Ny slankepille fjerner usundt fedt

2 minutter
Mand holder om fedt på maven
Kroppen

6 grunde til at du skal elske dit fedt

2 minutter
Medicin

Fedt kurerer slidgigt

2 minutter

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!