Shutterstock
Forvirret mand

Derfor kan glemsomhed i virkeligheden være en god ting for hjernen

Forsøg på laboratoriemus kan gøre os klogere på hukommelsens natur.

Indkøbslister, aftaler, færdselsregler og adgangskoder.

Du møder konstant situationer, hvor du er dybt afhængig af, at hjernen lagrer information, som den kan hive frem og bruge.

Derfor kan glemsomhed også hurtigt blive et irritationsmoment i hverdagen.

Men nu viser resultaterne fra en undersøgelse udført af irske forskere, at hverdagsglemsomhed måske i virkeligheden er en god ting for hjernen, og at minderne måske slet ikke går tabt. Det skriver Neurosciencenews.

Undersøgelsen, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Cell Reports, bygger på en række forsøg, hvor forskerne overvågede samlinger af hjerneceller i laboratoriemus.

Hjernecellerne var genmodificerede, så de blev følsomme over for lys, hvilket er en del af en kendt teknik kaldet for optogenetik.

Minderne kan fremkaldes igen

Det opsigtsvækkende i forsøget var, at forskerne tilsyneladende kunne hente tabte minder tilbage til musene, når de aktiverede de udvalgte hjerneceller med lys i specifikke situationer.

Det samme så ud til at ske, når musene blev udsat for nye oplevelser, der på den ene eller anden måde var forbundet til de glemte minder.

Ifølge forskerne viser forsøget, at vores minder stadig gemmer sig et sted derinde i hjernen, men at de først kommer frem, når samlingen af hjerneceller, der knytter sig til mindet, aktiveres - enten kunstigt eller naturligt.

De mener også, at fremkaldelsen af minder er et udtryk for en konstant konkurrence mellem hjernecellerne, og at hverdagsglemsomhed kan være en vigtig funktion, når hjernen skal tilpasse sig forskellige miljøer og nedprioritere irrelevante minder.

Nu håber de, at den øgede viden om hukommelsens natur kan blive en hjælp i bekæmpelsen af sygdomme, som fx alzheimer.