Det virale tjek: Trækker jeg vejret bedre med munden tapet til?

På TikTok florerer flere videoer under tagget #mouthtape, som opfordrer brugerne til at lukke munden med tape inden sengetid, så de kun trækker vejret gennem næsen, mens de sover. Men er det en god idé?

© Youtube

Selvom det langt fra er alle lifehacks på de sociale medier, man skal tage for gode varer, er opfordringen til at tape munden til ikke helt i skoven.

Når vi trækker vejret gennem næsen, opfanger næsehårene bl.a. støv, pollen, bakterier og virusser fra luften, så de ikke trænger ned i lungerne. Derudover er nasal indånding forbundet med bedre iltoptagelse og lavere blodtryk.

Vejrtrækning gennem munden udtørrer derimod tungen og resten af mundhulen, hvilket bl.a. øger risikoen for dårlig ånde, tandkødsbetændelse, allergi, svækket lungefunktion og astma.

Luk munden inden sengetid

Mens vi sover, resulterer et åbent gab ikke kun i snorken, men kan også føre til søvnapnø, hvor vejrtrækningen ophører i korte perioder. Lidelsen forringer søvnkvaliteten og øger risikoen for slagtilfælde og hjerteanfald.

For at forhindre vejrtrækning gennem munden, kan du tape den til, inden du går i seng. Det kan måske virke foruroligende, for hvad nu hvis næsen bliver så tilstoppet i løbet af natten, at vi ikke får nok luft?

Næsen er bygget til vejrtrækning

Med lukket mund foregår vejrtrækning gennem næsen, hvilket gavner helbredet på flere måder.

© Claus Lunau

Beskytter lungerne

Næsen er udstyret med næsehår og små strukturer kaldet cilia, som filtrerer størstedelen af pollen, støv og virus i luften fra og forhindrer, at det kommer ned i lungerne.

© Claus Lunau

Tempererer indåndingsluften

Når luft trækkes ind gennem næsen, bliver den opvarmet og fugtet. Det gør luften lettere at arbejde med for lungerne og reducerer risikoen for skader i skrøbeligt lungevæv.

© Claus Lunau

Giver bedre blodcirkulation

Vejrtrækning gennem næsen udskiller kvælstofoxid (NO), som udvider næsens luftveje og blodkar. Det forbedrer passagen, så ilt lettere optages og transporteres rundt i kroppen.

Forskning viser, at næsen tilpasser sig, når vi bruger den. Nasal vejrtrækning øger dannelsen af en gas kaldet kvælstofoxid, som udvider næsens luftveje. Desuden reduceres betændelse og slimdannelse i næsen, hvilket er med til at skabe lettere passage.

Det anbefales dog at teste mundtapen om dagen, så du vænner dig til den, inden du benytter den om natten. Desuden skal du ikke tape munden til, hvis du lider af allergi, er forkølet eller fx har ondt maven og risikerer at skulle kaste op.