Shutterstock

Dette kan holde din hjerne ung i længere tid

Hvis du vil bevare din hukommelse og evne til at tænke klart, er der et ganske særligt stof, du skal spise mere af.

Når du bliver ældre, er det ikke kun muskelmasse, du mister. Din hjerne går også gradvist i forfald. Hos nogle sker der hurtigere end hos andre, men særligt en ting ser ud til at påvirke, hvor hurtigt det går.

Forskere fra Australian National University har specifikt kigget på sammenhængen imellem det, folk spiser, og hvordan deres hjerner ældes. Og nøglen til langsommere hjerneældning findes tilsyneladende bl.a. i føden.

Kiggede efter en ting i kosten

Forsker-teamet studerede godt 6.000 personer i alderen 40-73 år, som de havde rekrutteret fra en stor database, der hedder UK Biobank. Alle deltagere var helt uden tegn på neurodegenerative lidelser ved undersøgelsens start.

Forsøgsdeltagerne skulle sammenlagt fem gange over en periode på 16 måneder udfylde spørgeskemaer med detaljerede oplysninger om, hvad de spiste. Der var et ganske bestemt stof, som forskerne havde i kikkerten.

Uhyre vigtigt mineral

Det drejer sig om mineralet magnesium, som er med til at regulere flere end 300 forskellige kemiske reaktioner i hele kroppen. Tidligere undersøgelser har vist, at magnesium er involveret i biologiske processer, som har relevans for blandt andet hjernens ældning.

Forskerne fandt skam også en klar og målbar sammenhæng imellem øget magnesium-indtag og langsommere nedbrydning af hjernen.

Øget beskyttelse af vitale hjerneregioner

”Vores undersøgelse viste, at et 41% højere magnesium-indtag mindsker det aldersbetingede hjernesvind. Dette er relateret til bedre kognitive funktioner og en lavere risiko for demens senere i livet eller en udskydelse af tidspunktet for, hvornår demens sætter ind”, fortæller Khawlah Alateeq, som stod i spidsen for undersøgelsen

Forskerne kunne blandt andet se, at højere magnesiumindtag var forbundet med mindre hjernesvind og især en øget beskyttelse af de områder af hjernen, som regulerer hukommelse, indlæring og motorik.

De fleste får ikke nok

Så det store spørgsmål er, hvor meget magnesium vi behøver, før det giver udslag. Helt konkret observerede forskerne, at hjernens biologiske alder var et år mindre end kroppens biologiske alder hos folk, der indtog mere end 550 mg magnesium dagligt, sammenlignet med dem, der kun fik cirka 350 mg magnesium om dagen.

Ifølge Hjerteforeningen indtager mænd i gennemsnit 399 mg magnesium dagligt, og for kvinder er tallet 325 mg. Der er magnesium i blandt andet bladgrønt, avocado, mandler og mørk chokolade, og det er også muligt at tage magnesium i tabletform.