Shutterstock
Blodprop blod

Din blodtype kan påvirke, om du får et slagtilfælde tidligt i livet

Hvis du har blodtype A, har du højere risiko for en blodprop i hjernen, inden du fylder 60 år. Det konkluderer en ny meta-analyse fra USA. Der er dog tale om en relativt beskeden risikoforøgelse.

Blodet ruller i årerne hos os alle, og den blodtype du er udstyret med, kan afgøre, om du risikerer at blive offer for en blodprop i hjernen tidligt i livet eller ej.

Ifølge en helt ny meta-analyse, hvor forskere fra University of Maryland School of Medicine i USA har gransket 48 undersøgelser af gener og slagtilfælde, så de et tydeligt mønster. Undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Neurology, viste, at folk, der blev ramt af såkaldt iskæmisk slagtilfælde tidligt i livet, var mere tilbøjelige til at have blodtype A. Helt konkret var risikoen 16 procent højere hos disse mennesker.

Omvendt afslørede tallene, at personer med blodtype 0 var 12 procent mindre tilbøjelige til at få iskæmisk slagtilfælde, inden de blev 60 år. Forskere håber at kunne dykke dybere ned i sammenhængen for at finde nye måder at forebygge tidlige slagtilfælde i fremtiden.

Flere og flere bliver ramt

”Antallet af personer, der rammes af slagtilfælde tidligt i livet, er stigende. Disse individer har højere risiko for at dø af deres slagtilfælde, og de personer, der overlever, risikerer at leve i årtier med nedsat
funktionsduelighed. Trods dette er der forsket forholdsvis lidt i mulige årsager til, at folk bliver ramt af slagtilfælde tidligt livet”, forklarer Steven J. Kittner, som er professor i neurologi ved University of Maryland School of Medicine og en af de ledende forskere bag den nye meta-analyse.

Analysen omfattede knap 17.000 slagtilfælde-patienter og næsten 600.000 raske personer – en kontrolgruppe - som aldrig havde haft slagtilfælde. Forskerne kiggede på deltagernes kromosomer for at kunne identificere genvarianter, der kan påvirke risikoen for slagtilfælde. Her fandt de, at kromosomet, som bærer det gen, der afgør vores blodtype, spiller en central rolle.

Blodtype A havde således højere risiko for slagtilfælde tidligt i livet, og blodtype O havde lavere risiko – sammenlignet med folk, der blev ramt af slagtilfælde sent i livet eller slet ikke blev offer for det. Både tidlige og sene tilfælde af slagtilfælde viste sig i øvrigt at være mere udbredte hos folk med blodtype B sammenlignet med dem, der aldrig har været ramt.

Blodtype A har tidligere været i søgelyset

”Vi ved fortsat ikke, hvorfor blodtype A øger risikoen, men det har højst sandsynligt noget at gøre med blod-koagulerende faktorer såsom blodplader og det cellelag, der beklæder indersiden af blodkar. Det kan ligeledes hænge sammen med proteiner, der cirkulerer i kredsløbet. Alt sammen indvirker på udviklingen af blodpropper”, siger Professor Kittner.

Tidligere offentliggjort forskning har for eksempel peget på, at folk med blodtype A har en svagt forhøjet risiko for at få en type blodpropper i benene. De er særligt farlige i forbindelse med længerevarende flyrejser, hvor en person sidder stille i flere timer ad gangen.

Forskerne bag den nye meta-analyse understreger imidlertid, at der var tale om en relativt beskeden risikoforhøjelse blandt deltagere med blodtype A.

Det er til gengæld en rigtig god ide selv at gøre en indsats for at forebygge iskæmisk slagtilfælde ved at have en sund livsstil.,