Shutterstock

Disse personer har særlig lav risiko for demens

Forskere peger på én ting, der tilsyneladende kan beskytte mod demens i alderdommen.

Alle kan blive ramt af demens, men vi kan selv gøre meget for at nedsætte risikoen.

Blandt eksperternes råd er at holde hjernen aktiv, bevæge sig, være social og droppe alkohol og tobak.

Nu har forskere identificeret endnu en helt konkret ting, der overraskende effektivt ser ud til at kunne forebygge demens.

"Der er en sammenhæng mellem at være gift midt i livet og en lavere risiko for demens som ældre." Vegard Skirbekk, seniorforsker ved det norske Institut for Folkesundhed.

At have en fast partner.

Sådan lyder konklusionen i en undersøgelse fra det norske Institut for Folkesundhed, som er blevet udgivet i tidsskriftet Journal of Aging and Health.

Tidligere har andre undersøgelser peget i samme retning - og med de seneste resultater sætter forskerne endnu en fed streg under sammenhængen.

"Der er en sammenhæng mellem at være gift midt i livet og en lavere risiko for demens som ældre,” forklarer førsteforfatter til undersøgelsen, seniorforsker Vegard Skirbekk.

“Vores data viser også, at fraskilte personer tegner sig for en betydelig del af demenstilfældene,” fortsætter han.

Højere risiko hos ugifte

Forskerne har set på på civilstanden hos 8706 voksne i aldersgruppen 44-68 år, som var registreret i forskellige norske registre.

Derefter så forskerne på hvor mange af personerne, der udviklede demens efter de havde fyldt 70.

En forklaring på den lavere risiko for demens blandt personer med en fast samlever kan være, at ægteskab er en vigtig kilde til social kontakt, lyder buddet fra forskerne, der også peger på, at den højere demensrisiko hos ugifte kan hænge sammen med, at de ikke har børn.

© Shutterstock

Læs også:

"Det synes at være vigtigt at have børn, men analyserne kan ikke identificere, om det at være barnløs eller ikke at være gift er den primære årsag til den øgede risiko for demens," siger Vegard Skirbekk.

Andre forklaringer på de observerede sammenhænge kunne være øget stress i forbindelse med skilsmisse og forskelle i gruppernes livsstil, vurderer forskerne.