Shutterstock
Aldring alder

Disse to stoffer kan måske reducere vores biologiske alder

Skandinaviske forskere har i et nyt forsøg anvendt to naturlige stoffer til at stikke en kæp i hjulet for hjerte-kar-sygdom og ældning. Deres forskning kan måske øge vores chancer for at forblive sunde og raske i meget længere tid.

Et sundt og langt liv står højt på de flestes ønskeliste, og chancen for, at det går i opfyldelse, er måske blevet en del større med en ny opdagelse. En gruppe svenske og norske forskere har nemlig fundet frem til, hvordan vi måske kan bremse for den biologiske ældning af kroppen og samtidigt udsætte det tidspunkt, hvor hjerte-kar-sygdom typisk banker på døren.

I et forsøg udført på i alt 443 ældre mænd og kvinder, som netop er offentliggjort i tidsskriftet Nutrients, har forskerne påvist, at de personer, som dagligt får et tilskud af mineralet selen samt det vitaminbeslægtede stof, coenzym Q10, har længere telomerer end dem, der tager snydepiller. Tidligere forskning kæder korte telomerer sammen med ældning og hjerte-kar-sygdom, så umiddelbart ser det ud til, at forskerne har fundet noget, der kan bremse den proces, der gør os svage og gamle.

Gør måske livets rejse længere

Telomererne, som er en vigtig del af cellernes forsvar mod undergang, sidder for enden af alle DNA-strenge. På samme måde som snørebåndene i sko er forseglet med plastic for at undgå, at de trevler, holder telomererne DNA-strengene intakte.

Telomerer bliver afkortet ved hver celledeling. Når de er opbrugt, og DNA-strengene bliver blottet og begynder at flosse, går cellen til grunde. I princippet fungerer de som en slags ”klippekort” for livets rejse, da de bestemmer varigheden af cellens eksistens. Ved at sørge for at kroppen er velforsynet med selen og Q10 ser det ud til, at rejsen kan blive længere.

Forskerholdet målte telomer-længden i leukocytter, som er hvide blodlegemer og en del af kroppens immunforsvar. Det er en anerkendt metode til at få mere indsigt i kroppens biologiske alder, specielt da telomer-længden i leukocytter ikke afviger synderligt fra længden af telomerer i andre celler i kroppen.

Celler behøver Q10 for at lave energi

”Vore målinger viser, at når vi mangler selen og coenzym Q10, er vi
udsat for accelereret ældning. Ved at tage stofferne som tilskud er det
imidlertid muligt at bremse for processen, så ældningen forløber
langsommere”, forklarer forskningsleder professor Urban Alehagen fra
Linköping Universitetshospital.