Du deler denne klamme ting med dine bofæller

En af de største undersøgelser på området afslører, at du deler en hel del mere med dine bofæller, end du måske har lyst til.

Undersøgelsen er én af de største, der nogensinde er lavet af på området.

© Shutterstock

Toiletpapir, tallerkener, sofa og fjernbetjening. Det er ingen hemmelighed, at du deler en hel del med de mennesker, du bor sammen med.

Men måske deler I også mere, end du lige går og forestiller dig - eller har lyst til for den sags skyld.

I en undersøgelse fra University of Trento i italien udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature har forskere nemlig gennemgået resultaterne fra 31 tidligere undersøgelser af mennesker, som bor under samme tag - spredt over 20 forskellige lande. Og resultaterne var opsigtsvækkende.

Familiære afføringsprøver

Et af de store spørgsmål, forskerne ønskede at besvare, var, hvordan det mikroskopiske samfund af organismer og bakterier, der boltrer sig i vores mundhule og mellem vores tarmvægge, overføres fra person til person - både på tværs af generationer, men også melllem mennesker, der bor tæt sammen.

Derfor gennemtrawlede de intet mindre end 10.000 prøver af spyt og afføring fra forskellige lande i Europa, Nord- og Sydamerika, Afrika og Asien. Alle bakteriestammer i prøverne var kortlagt genetisk, og forskerne havde desuden adgang til at se, om prøvernes oprindelige ejermænd fx var i familie med hinanden, partnere, samboende eller venner.

Deler op mod en tredjedel

Undersøgelsen er én af de største, der nogensinde er lavet af, hvordan de små, bakterielle beboere flytter rundt mellem vores kroppe. Og resultaterne bekræfter, at den første ombytning af tarmbakterier sker, når vi fødes, og at overførslen er så langvarig, at bakterier fra mødrenes tarme stadig kan findes i ældre mennesker.

Et af de mere opsigtsvækkende resultater var, at samboende på tværs af alle undersøgelserne, delte op mod 12% af de bakteriestammer, der findes i tarmen og hele 32% af de bakteriestammer, der findes i munden. Vi deler altså, ifølge undersøgelsen, næsten en tredjedel af vores mundbakterier med dem, vi bor sammen med. Til sammenligning deler personer i samme befolkning, som ikke boede på samme matrikel, kun tre procent af deres mundbakterier.

Kan have betydning for vores helbred

Resultaterne viser, hvor normalt det er at overføre bakterier til andre, selvom vi hverken kysser eller har sex. Det forklarer Nicola Segata fra University of Trento, som er en af forskerne bag undersøgelsen til New Scientist.

Desuden mener forskerne, at selve overførslen af bakterier kan have stor betydning for vores helbred generelt. Men ikke nødvendigvis på en dårlig måde. Det forklarer førsteforfatter bag undersøgelsen Mireia Valles Colomer fra University of Trento.

"Mangfoldighed er positivt for vores mikrobiomer, så vi mener ikke, vi behøver forhindre overførsel. Social kontakt kan være en kilde til gavnlige belastninger for vores mikrobiom," oplyser hun til Illustreret Videnskab.