Arbejdsugen kan være som en energisk rutsjebanetur.
Selv i løbet af en enkelt arbejdsdag mærker de fleste mennesker både øjeblikke med sprudlende produktivitet og timer, der ankommer med et suk.
Nu har et hold forskere ved Texas A&M University undersøgt, hvornår vi er allermindst produktive.
Forskerne har i to år overvåget kontorpersonalets computere hos en stor amerikansk energikoncern.
På den måde har de haft mulighed for at indsamle objektive målinger af blandt andet medarbejdernes skrivehastighed, tastefejl og intensiteten af computermusens bevægelser.
Jo senere, desto værre
Undersøgelsens resultater viser, at medarbejderne var mindst produktive om fredagen.
‘’Vi fandt ud af, at produktiviteten steg i løbet af ugen og derefter faldt markant om fredagen. Medarbejderne skrev flere ord og havde flere bevægelser og klik med musen fra mandag til torsdag, og så mindre af den aktivitet om fredagen,’’ siger Taehyun Roh, der er adjunkt ved Texas A&M University og medforfatter på undersøgelsen, i en pressemeddelelse.
Det gjaldt især om eftermiddagen.
‘’Medarbejderne var mindre aktive om eftermiddagen, hvor de blandt andet lavede flere stavefejl end tidligere på dagen’’ fortæller Roh.
Produktiviteten dag for dag
Medarbejdernes gennemsnitlige antal skrevne ord og tastefejl viser, at produktiviteten steg mandag-torsdag, og at der blev begået relativt færre tastefejl i samme periode i forhold til om fredagen.
Mandag
427 ord - 145 tastefejl
Tirsdag
442 ord - 140 tastefejl
Onsdag
443 - ord 140 tastefejl
Torsdag
446 ord - 140 tastefejl
Fredag
372 ord - 138 tastefejl
Med hensyn til stavefejl betød ugedagen ikke så meget som tidspunktet.
I gennemsnit lavede folk betydeligt flere slåfejl om eftermiddagen end om morgenen på tværs af alle ugens dage.
Forskerne bag undersøgelsen håber, at deres resultater kan hjælpe arbejdsgivere med at udforske fordele og ulemper ved fleksible arbejdstider og ordninger, der løsriver medarbejderne fra at sidde på kontoret i de uproduktive timer.