Shutterstock

Duellen: Hvad indeholder flest bakterier - hundepels eller fuldskæg?

Hunde ruller rundt i klamme ting og stinker, når de bliver våde. Men hvor uhygiejnisk er deres pels egentlig i sammenligning med et velvoksent fuldskæg?

Fuldskæg rummer flere sundhedsskadelige bakterier end hundepels. Det fastslår en undersøgelse foretaget af en gruppe forskere fra Hirslanden Klinik St. Anna i Schweiz.

Klinikken bruger den samme MR-scanner til at undersøge både hunde og mennesker og ville finde ud af, om det nu også var hygiejnisk ansvarligt.

Til deres store overraskelse var det ikke blot forsvarligt – hundene var rent faktisk mere hygiejniske end skæggede mænd.

39 pct. af fuldskæg er sundhedsfarlige

Forskerne udtog prøver fra 18 fuldskæg og 30 nakkepelse – et af de mest uhygiejniske områder på hunden. Begge grupper var bredt repræsenteret med mænd i alderen 18-76 år og 16 forskellige hunderacer.

Herefter undersøgte forskerne den samlede mængde bakterier i prøverne.

Resultatet var ikke til at tage fejl af, da syv ud af 18 fuldskæg indeholdt potentielt sundhedsfarlige bakterier. Til sammenligning indeholdt blot fire af de 30 hundepelse farlige bakterier.

Højt bakterieindhold

Alle fuldskæg og 23 ud af 30 hundepelse havde et højt bakterieindhold. De sidste syv hundepelse havde en moderat mængde mikrober.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Renlighed

MR-scanneren til både hunde og mennesker havde færre bakterier end scannere kun til mennesker – formentligt pga. øget rengøringsfokus.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Skadelige bakterier

I 7 ud af 18 prøver fra fuldskæg blev sygdomsfremkaldende bakterier fundet, mens det blot var tilfældet i fire af 30 hundepelse.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Infektionsrisiko

To fuldskæg og én hundepels havde bakterien Staphylococcus aureus, som kan give alvorlige infektioner, hvis den trænger ind i blodet.

Shutterstock & Lotte Fredslund