Shutterstock
Øje

Eksperter: Derfor har solbriller ikke den store betydning for dine øjne

Solbriller fylder overalt i bybilledet, men i virkeligheden gør de ikke den store forskel for dine øjnes sundhed ifølge eksperter. Til gengæld er der flere andre ting, du kan gøre for at passe på dit syn.

Dine øjne bombarderes konstant med billeder og hjælper dig hver dag med at navigere i verden omkring dig. Derfor vil du sikkert også gerne passe på dem, så de holder længe.

Men hvordan gør du det bedst? Vi har talt med to overlæger og professorer i øjensygdomme, som giver dig svarene her. Ifølge dem er der særligt én udbredt misforståelse, når det kommer til beskyttelsen af dine øjne.

Henrik Vorum er overlæge og klinisk professor ved øjenafdelingen Aalborg Universitetshospital og Det sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet med speciale i øjenlidelser.

Med flere årtiers erfaring i de komplicerede organer øverst i dit ansigt ved han om nogen, hvad du kan gøre og ikke gøre for at holde dine øjne sunde så lang tid som muligt.

En af de udbredte misforståelser er, ifølge professoren, at solbriller gør en stor forskel i forhold til de UV-stråler, der rammer øjet, og risikoen for at udvikle øjensygdomme, som fx grå stær eller kræft i øjet.

Det kan du selv gøre for at passe på dit syn

Forsker: "Har ikke noget på sig"

Grå stær er en af de mest almindelige årsager til synsnedsættelse i verden og skyldes en tilstand, hvor øjets linse langsomt bliver uklar og gennemsigtigheden nedsættes.

En af mistankerne er, at UV-stråling er årsag til en stor del af tilfældene. Men det betyder altså ikke, at du dermed kan afhjælpe risikoen ved at gå med solbriller, forklarer Henrik Vorum.

"Mange studier i verden har vist, at selvom du bruger en solbrille, er det så forsvindende lidt igennem et langt liv, det betyder. UV-strålerne bliver faktisk stoppet allerede ude ved hornhinden og når slet ikke ind til linsen, så det har ikke rigtig noget på sig, hvis du spørger andre end dem, der gerne vil sælge dem til dig," siger han.

Sygdomme forvrænger synet

Mange forskellige sygdomme i øjet kan gøre dig blind. Klumper i linsen gør fx synet sløret, mens blodsprængninger på nethinden får dig til at se mørke pletter.

© GARO/PHANIE/SPL & Mark Airs

Brydningsfejl giver uskarpt fokus

Ved brydningsfejl som nærsynethed, langsynethed og gammel­mandssyn fokuseres lyset ikke på nethinden – enten pga. øjets facon, eller fordi linsen er uelastisk.

© GARO/PHANIE/SPL & Mark Airs

Diabetespatienter ser mørke pletter

Ca. hver tredje diabetespatient udvikler retinopati. Det uregulerede blodsukker mørner nethindens blodkar, så der opstår blodsprængninger, der ses som mørke pletter.

Overtryk i øjet giver tunnelsyn

Når øjet ikke kan drænes for væske, opbygges der et overtryk, som skader synsnerven og langsomt indsnævrer synsfeltet. Det kaldes grøn stær og er en udbredt lidelse hos ældre.

© GARO/PHANIE/SPL & Mark Airs

Uklar linse gør synet sløret

Når naturlige proteiner i øjets linse nedbrydes og danner klumper, bliver linsen uklar. Grå stær, som sygdommen kaldes, kan ændre farvesynet og gøre synet sløret – især i svagt lys.

© GARO/PHANIE/SPL & Mark Airs

Forkalkning nedbryder øjets skarpe punkt

De lysfølsomme celler sidder særligt tæt i nethindens gule punkt (makula). Her er synet skarpest, men forkalkning kan danne ar her og give en plet midt i synsfeltet, såkaldt AMD.

© GARO/PHANIE/SPL & Mark Airs

Slagtilfælde sletter halvdelen af synet

Slagtilfælde, dvs. blodprop i hjernen eller hjerneblødning, kan ødelægge dele af synscenteret. Resultatet er, at personen bliver totalt blind i den ene halvdel af synsfeltet.

Samme melding lyder fra Toke Bek, som er professor i øjensygdomme og overlæge på Aarhus Universitetshospital. Han har bl.a. forsket i sygdomme i nethinden og synsnerven og forklarer, at øjet selv er bygget til at lukke ned for UV-strålerne.

"Øjnene er konstrueret på den måde, at de selv siger fra. Så hvis man bliver udsat for kraftig belysning, lukker man øjnene reflektorisk. Det ved vi alle. Hvis vi kigger op mod solen, kigger man væk eller lukker øjnene," siger han.

Men det betyder ikke, at solbrillerne er uden betydning for den enkelte, da de ofte hjælper med at eliminere det, Toke Bek kalder for en "subjektiv gene".

"Når du går rundt ude i solen uden solbriller, lukker du øjnene i, så de bliver små. Det kan jo selvfølgelig godt give en smule spændingstilstand i ansigtet, som du på den måde slipper for," siger han.

En anden misforståelse er, at kræft i øjnene, kaldet malign melanom, også skyldes de ultraviolette stråler. Men de har altså heller ingen sammenhæng med den sjældne kræftform.

Til gengæld kan du, som alle andre steder på huden, nedsætte risikoen for kræft omkring øjnene ved at gemme dem bag de mørke briller.

"Huden omkring øjnene, som er dækket af solbriller, er mindre udsat for sol og dermed også mindre udsat for risikoen for hudkræft. Men det har jo hverken noget med synet eller øjnene at gøre," lyder det fra Toke Bek.