En sensor på tænderne tjekker din kost

Har du fået for meget salt? Et forskerhold har udviklet en lille sensor, som du kan sætte på en tand og få svaret.

© SilkLab/Tufts University

Smil til en detektor, og din mobiltelefon vil fortælle dig, hvad du har spist.

Det bliver virkeligheden med en nyudviklet sensor, som ­måler indholdet af særlige stoffer, vi ønsker at begrænse i vores kost, for eksempel sukker, salt og alkohol.

Sensoren, som er udviklet af ­forskere ved Tufts University, USA, ­måler 2 mm2 og skal monteres på en tand. Sensoren er konstrueret som en sandwich, hvor det midterste lag består af et absorberende materiale, som opsuger stoffer fra spyt i mundhulen. Materialet er ­omgivet af guldrammer på hver side.

Behøver ikke strøm

Sensoren har ikke elektronik bygget ind, og derfor behøver den ikke strøm for at virke. Når den skal aflæses, sendes radiobølger med bestemte frekvenser ind mod den og registrerer de radiobølger, som reflekteres tilbage.

Hvis materialet i sensoren for eksempel har opsuget salt fra mundhulen, ændrer det struktur, så det reflekterer radio­bølgerne på en anden måde, end hvis der ikke er salt i mundhulen. Guldrammen fungerer som en resonator, der forstærker radiobølgerne.

Mønsteret i de reflekterede radiobølger analyseres af en detektor, og resultatet kan for eksempel sendes videre til brugerens mobiltelefon.

Kan tilpasses dit behov

Forskerne fremhæver to ting ved deres opfindelse: Den er enkel, lille og let at montere, så brugeren ikke har nogen gener af den, og desuden er den bøjelig.

Det absorberende lag kan også skiftes ud og reagere på andre stoffer, så sensoren kan ­tilpasses den enkeltes behov.