Shutterstock
Sove paa siden

Er det bedst at sove på højre eller venstre side?

Påvirker tyngdekraften os forskelligt, alt efter om vi sover på venstre eller højre side?

Selv om det ikke er endegyldigt dokumenteret, hvilken side det er bedst at sove på, hælder en del argumenter mod venstre.

Den første del af tyktarmen ligger fx i højre side, hvorefter den knækker og fortsætter mod venstre side af kroppen. Sover du på venstre side, hjælper tyngdekraften med andre ord fordøjelsen.

Derudover bliver hjertets arbejde - i al fald i teorien - også en smule lettere. Hovedpulsåren forlader nemlig hjertet mod venstre side af kroppen og pumper derfor nedad, når du sover på venstre side.

Side-sovere får renset hjernen

I 2017 blev 664 forsøgspersoners sovestillinger undersøgt. Personerne tilbragte i gennemsnit 54,1 pct. af sovetiden på siden, hvilket generelt ser ud til at være sundere end at sove på ryggen eller på maven.

Forsøg med mus viser nemlig, at søvn på siden lader den såkaldte spinalvæske flyde frit, så den mere effektivt renser hjernen for affaldsstoffer.

Du skal ikke sove på maven eller ryggen

Sove paa ryggen
© Shutterstock

Søvn på ryggen blokerer vejrtrækningen

Vi sover 37,5 pct. af tiden på ryggen. Stillingen er god for nakke og rygsøjle, men kan forværre snorken og søvnapnø, hvor vejrtrækningen stopper i 20-30 sek.

Sove paa maven
© Shutterstock

Søvn på maven belaster nakken

Vi sover kun 7,3 pct. af tiden på maven. Med en pude under hofterne gavner stillingen rygsøjlen, men den giver ofte bøvl med nakken, der drejer til siden.