Er det farligt at blive gravid i rummet?

Sex i vægtløs tilstand lyder jo ret spændende, men er der nogen risiko ved at blive gravid i rummet?

© Shutterstock

Rumturisme er stadig kun for rige eventyrere, som vil betale store summer for nogle timer eller dage i vægtløs tilstand. Men eksperter mener, at prisen de kommende år vil falde drastisk, og at opholdene i rummet samtidig vil blive længere.

Analysefirmaet Grand View Research forventer, at markedet for rumturisme vil blive tidoblet frem mod 2030. Andre analyser spår, at det går endnu hurtigere.

Udsigten til ugelange ferier i rummet rejser spørgsmålet om, hvordan turisterne vil håndtere deres sexliv, mens de er af sted – og om der er nogen fare forbundet med at blive gravid i
rummet.

Husk præventionen på rumturen

I en videnskabelig artikel fra 2023 advarer et internationalt forskerhold kraftigt mod netop dette.

Forskerne peger på, at både sædcellernes dannelse, ægcellernes modning og det tidlige foster kan blive påvirket af den vægtløse tilstand og det højere strålingsniveau i rummet.

Forsøg med musefostre viser, at forholdene i rummet har skadelige virkninger – ofte i en grad, så fosterudviklingen går helt i stå.

For rumturister er det sikreste derfor at undgå undfangelse på ferien, og faktisk også i tiden efter.

Hvis befrugtningen foregår op til tre måneder efter turen i rummet, kan sædcellerne være påvirket. For ægcellen gælder det samme i op til fire måneder efter ferien.